GT-provning på

Drinkmässan

På Drinkmässan i Eriksbergshallen i Göteborg, 24 maj - 25 maj 2024 höll vi i GT-provningar med temat "Fyra fantastiska GTs" som sedan visade sig bli fem. Vi arrangerade fyra provningar och även om det var en lite lugn start på fredagen så var det fullsatt på lördagens provningar. Vi hade också en presentation på seminarie-scenen under varje pass, där Jens fick sällskap av representanter från destillerierna vi hade med på provningarna.

Drinkmässan

Vi hittade fem olika, i vårt tycke, fantastiska gin som alla fick representera olika typer och stilar av gin, och som matchades med tonic från Hammars Brygger i och med väl utvalt garnish.

Vi startade med Norrtälje Bränneri Organic Dry Gin. En ganska klassisk Dry Gin men med extra mycket smak, mycket citrus och väldigt mycket enbär. En riktig smakbomb som kombinerades med Hammars Pink Tonic Grapefruit and Hibiscus och en bit grapefruktzest. En gin som på många sätt smakar klassisk gin, men i kombinationen blir en otraditionell och frisk GT med mycket smak. Recension och flera tips finns här.

Amicitia från Göteborgska Wet City blev nummer två, den kombinerade vi med Hammars Original och garnerade med timjan och havtorn. Wet City Amicitia, som är framtagen för att vara en riktig GT-gin visade hur väl den passar där, och hur stor betydelse garnish har. En frisk och lättdrucken GT som verkligen öppnas upp när den kompletteras med garnish. Recension och flera tips finns här.

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin, den senaste ginen från Mic Drop, smakar som gin ska med ett extra lager av frisk grapefrukt. För många en favorit och i en GT med Hammars Elderflower Power behövdes bara en skiva torkad grapefrukt för en frisk och farligt lättdrucken GT.

En av provningens stora snackisar kom sedan, Hellcroft Sichuan Peper Gin. En bath tub-gin med massor av smak och pepprighet som fick matchas med en smakrik och kraftig tonic, Hammars Tonic Lemongrass & Mint. En kombination som många upplevde som lite spretig, tills vi tillsatte garnish i form av limezest och mynta. Då gifter sig smakerna och vi får en Mojito-inspirerad GT som uppskattades stort.

Sist ut var ytterligare en nyhet, och en annorlunda sådan. Självklart ska gänget från Västerås Destilleri ta fram en gin med gurka, och nyheten Västerås Gin med smak av bl.a. gurka imponerade. Stor doft av färsk gurka, men ändå med tydlig ginkaraktär. Vi matchade den med Hammars Tonic Ocean och garnerade, inte helt oväntat, med gurka. En riktig spännande avslutning på provningen.

På en provning använder vi en del gin mot två delar tonic, vilket vi tycker är ett bra utgångsläge men man kan givetvis späda med mer tonic om man tycker det blir för starkt. Vi startar med att prova ginen rent, tillsätter sedan rikligt med is och tonicen. Efter att vi har provat den kombinationen adderar vi garnish och provar igen.

Vi tackar igen alla deltagarna, mässarrangörerna och inte minst de deltagande producenterna som stöttar vår provning på alla sätt.


Västerås Gin

Salar och Emmelie driver Västerås Destilleri, och om man gör gin i Västerås så kommer givetvis kravet om att ta fram en gurkgin. Det tog paret tre år innan de gav med sig, men nu kan vi äntligen njuta av en ekologisk Västerås Gin med smak av bl.a. gurka.

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin, den senaste ginen från Mic Drop Sweden, smakar som gin ska med ett extra lager av frisk grapefrukt En alldeles utmärkt gin för GT men som också levererar några härliga cocktails, gärna i sällskap med grapefrukt.

Wet City Spirits Amicitia Organic Dry Gin

Wet City Spirits kommer, inte helt otippat, från Göteborg. Vi tar en titt på deras första gin, Amicitia Organic Dry Gin. Wet City startades 2021 av gänget som också driver Beerbibliotek. Här produceras självklart gin men också akvavit, kaffelikör, bitter och färdigblandade cocktails.

Åk till toppen