Recension

Norrtälje Bränneri Organic Dry Gin

Norrtälje Bränneri, det lilla, härliga familjeföretaget med en lång historia. Richard och Kristna var femte generationen på familjens gård utanför Norrtälje i Roslagen. Men de var inte så intresserade av lantbruket, så 2001 starar de ett av Sveriges första småskaliga hantverksdestillerier. I dag är det sjätte generationen, Anna, som driver företaget med mor och far kvar i produktionen. Norrtälje Bränneri är kanske mest kända för punsch, frukt och bärdestilat, men producerar också snapsar, whiskey, likörer och inte minst gin.

Norrtälje Bränneri Organic Dry Gin

Norrtälje Bränneri Organic Dry Gin hette tidigare Extra Juniper, ett passande namn för den här ginen som togs fram under pandemin. Enbär är med på flera sätt och får en betydande roll i ginen, i övrigt hittar vi rönnbär, röd grapefrukt och örter bland annat från den egna trädgården.

Ginen har en stor, tung doft som domineras av enbär, följs av viss citrus och örtighet. I smaken dominerar enbär igen, men här kommer citrus, främst grapefrukt, fram tydligare tillsammans med örter och havtorn. En lång kryddig eftersmak med mycket enbär, viss sälta och sköna toner av anis.

Ginen passar väl i GTs, och Norrtälje själva har skapat en neutral tonic som de rekommenderar till sin gin. Det blir fantastiskt gott och en stor enbärsbomb, men vi väljer att gå en annan väg för att utmana och matcha smakerna.

Hammars Pink Tonic Grapefruit and Hibiscus tycker vi blir det perfekta valet. Mycket smak, en del florala toner som möter upp styrkan i ginen och mycket grapefrukt som matchas väl med grapefrukten i ginen. Vi får en smakrik, frisk och fräsch GT där ginen skiner fint igenom tonicens smaker. Vi garnerar med grapefrukt, helst bara zesten för att få mycket doft och lite syrlighet, Grapefrukt i gin, tonic och garnish binder ihop allt medan enbär och toner av anis kompletterar fint. En riktigt härligt somrig GT.

Den görs sig också utmärkt i cocktails där vi vill lyfta enbärssmaken, och en sådan cocktail är självklart Negroni. Vi använder oss av lika delar av Organic Dry Gin, Campari och Antica Formula, men toppar med en centiliter av Norrtälje Destilleris ”Roslags Kaffelikör” som bryter av och ger fina toner.

En otroligt smakrik och kraftig gin. Passar utmärkt i GT men skiner allra mest i klassiska drinkar där den kraftiga enbärssmaken ser till att skapa otroliga smakupplevelser.  

Finns på Systembolaget, 500ml, 43%, 300kr. Läs mer om Norrtälje Bränneri på deras hemsida.

Text av Jens, foto av Emma. Flaskan är sponsrad av producenten.


Västerås Gin

Salar och Emmelie driver Västerås Destilleri, och om man gör gin i Västerås så kommer givetvis kravet om att ta fram en gurkgin. Det tog paret tre år innan de gav med sig, men nu kan vi äntligen njuta av en ekologisk Västerås Gin med smak av bl.a. gurka.

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin, den senaste ginen från Mic Drop Sweden, smakar som gin ska med ett extra lager av frisk grapefrukt En alldeles utmärkt gin för GT men som också levererar några härliga cocktails, gärna i sällskap med grapefrukt.

Wet City Spirits Amicitia Organic Dry Gin

Wet City Spirits kommer, inte helt otippat, från Göteborg. Vi tar en titt på deras första gin, Amicitia Organic Dry Gin. Wet City startades 2021 av gänget som också driver Beerbibliotek. Här produceras självklart gin men också akvavit, kaffelikör, bitter och färdigblandade cocktails.

Åk till toppen