Recension

Västerås Gin

Salar och Emmelie driver Västerås Destilleri, och om man gör gin i Västerås så kommer givetvis kravet om att ta fram en gurkgin. Det tog paret tre år innan de gav med sig, men nu kan vi äntligen njuta av en ekologisk Västerås Gin med smak av bl.a. gurka.

Västerås Gin

Att destillera gurka har sina utmaningar, den består mestadels av vatten och det som bli kvar av smak blir ofta unket och bränt. Så det tog en stund för Emmelie och Salar att knäcka koden, men när de gjorde det så blev det verkligen bra. Gurkan vakuumdestilleras separat och tillförs sedan i det andra, vanliga destillatet. Eftersom vakuumdestillering sker på lägre temperatur lyckas de få ur smaken och behålla fräschören.

Den stora branschkollegan som också gör en gurkgin får sig en och annan känga av paret, men vi tror att de gör det med kärlek och glimten i ögat. ”Who´s got the biggest cucumber” är slogan för den nya ginen, som ligger på hela 0.1% högre i alkoholhalt och har mer gurksmak än konkurrenten.

Vi hittar ros, enbär, peppar och inte minst gurka i en balanserad och välbehaglig doft. I smaken framträder gurkan ännu tydligare, tillsammans med klassiska gintoner. Vi upplever viss sälta och fräsch syra. Eftersmaken är lång och frisk. Det här är gott att dricka som en sipping gin.

Västerås Gin passar utmärkt i GT och det är nog så den oftast kommer att serveras, men självklart tar Salar och Emmelie fram ett gäng cocktails på den och vi labbar vidare på deras spår.

I GT väljer vi Hammars Ocean Tonic, garnera självklart med gurka och skippar svartpepparn. En behaglig och ganska klassisk GT med framträdande toner av gurka som snabbt blir en favorit.

Vi testar den förväntansfullt i Dry Martini och det blir faktiskt bättre än väntat. Vi använder 5 cl gin med 1 cl av en mjukare vermouth som t.ex. Mancino Secco. Garnera givetvis med en gurkrulle men vill man addera lite sälta så blir syltlök alldeles utmärkt som komplement.

Utöver det så passar den utmärk i olika former av Spritz. Västerås Destilleri rekommenderar en twist på Hugo och vi testar en Cucumber French 75 men väljer till slut en Cucumber Collins som favorit. 5 cl Västerås Gin, 3 cl sockerlag, 3 cl citronjuice skakas och toppas sedan upp med Club Soda i ett highball-glas med is. Garnera med gurka och citronskiva.

En riktigt härlig gin, tro inte att gurkan är en gimmick, utan den fungerar alldeles utmärkt som smakgivare här. Vi njuter av den som en sipping gin, i en GT eller i drinkar där gin och gurksmak kan få dominera.  En riktig fullträff från Emmelie och Salar på Västerås Destilleri.  

Finns på Systembolaget, 500ml, 41,5%, 341 kr. Läs mer om Västerås Destilleri på deras hemsida.

Text av Jens, foto av Emma. Flaskan är sponsrad av producenten.


Klocktornet Fräkne Torr Gin

Det lilla destilleriet i Bohuslän släppte nyligen sin tredje gin, en mer klassisk Dry Gin än de tidigare två, men med tydliga influenser av Bohuslän. Fräkne Torr är namnet på deras London Dry, den är fullmatad med enbär, och för att den ändå ska få den Bohuslänska identiteten så har de tillsatt en nypa tång och ett uns musselskal innan den destilleras två gånger i deras potstill, vilket gör den väldigt mild, torr och balanserad.

Drajja

Lydén Distillery har i samarbete med Gin Swedens Jens Josefsson tagit fram DRAJJA. DRAJJA är en färdigblandad Dry Martini på flaska, som avnjutes bäst direkt från frysen, i ett kylt glas tillsammans med antingen oliver, syltlökar eller citronzest.

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin, den senaste ginen från Mic Drop Sweden, smakar som gin ska med ett extra lager av frisk grapefrukt En alldeles utmärkt gin för GT men som också levererar några härliga cocktails, gärna i sällskap med grapefrukt.

Åk till toppen