Recension

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin, den senaste ginen från Mic Drop Sweden, smakar som gin ska med ett extra lager av frisk grapefrukt En alldeles utmärkt gin för GT men som också levererar några härliga cocktails, gärna i sällskap med grapefrukt.

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin

Mic Drop Sweden har vi tittat på flera gånger tidigare. De tar fram och producerar sin gin tillsammans med Jonas Larsson på Tevsjö. På Tevsjö använder man lokalt vete som man själv jäser och destillerar till basspriten, och på varje flaska av Mic Drops produkter finns en QR-kod där vi kan läsa om vilka botanicals som används och t.om. vart de kommer ifrån. Det är en av flera anledningar till att Mic Drop kallar sin gin för ”Ultra premium”.

Vi har uppskattat de tidigare, och den senaste levererar verkligen. Vi får alla riktiga gintoner som vi vill ha, med ett extra lager av framträdande grapefrukt, utan någon sötma eller något artificiellt.

Som GT fungerar den toppen, ett kul tips är att använda den med Hammars Pink Tonic Grapefruit and Hibiscus då man får en härlig match av grapefrukt. Vi väljer ändå Hammars Tonic Elderflower Power. Ginens tydliga karaktär tillsammans med toner av grapefrukt gifter sig perfekt med de florala, lite söta tonerna från ginen, allt vi behöver som garnish är en skiva grapefrukt, torkad eller färsk, så får vi en otroligt somrig och farligt lättdrucken GT.

Med så stark karaktär av grapefrukt passar den inte särskilt bra i Dry Martinin, så det hoppar vi över. Men klassikern Greyhound med gin och grapefruktjuice, blir utmärkt. Faktisk så bra att vi t.om. gör en Greyhound-isglass på det. Våra hundar, av rasen Italian Greyhoud, godkänner givetvis den serveringen.

Vi gör också en klassisk Bees Knees med den, men vi ersätter lite citronjuice med grapefruktjuice.

Recept:

Greyhound (drinken)

  • 5 cl  Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin
  • 10 cl grapefruktjuice

Serveras i ett lowball-glas över en stor bit is. Garnera eventuellt kanten med salt.

Greyhound Isglass

  • 1,5 dl gin
  • 7 dl grapefruktjuice med fruktkött
  • Sockerlag på 1 dl socker och 1/5 dl vatten
  • Jordgubbar

Koka ihop socker och vatten till sockret har löst sig. Blanda ihop med gin och grapefruktjuice. Häll upp i glassformar, addera skivade jordgubbar och in i frysen. En satsa ger ca 12 stora isglassar.

Bees knees

  • 5 cl  Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin
  • 2 cl citronjuice
  • 1 cl grapefruktjuice
  • 2 barskedar honung

Lös honungen I ginen i en shaker. Tillsätt juicen och is, skaka kraftigt och sila upp i ett kylt cocktailglas. Pressa citron eller grapefruktzest över och granera glaset med zesten.

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin lever upp till sitt epitet som Ultra Premium, det här är bra på riktigt! Att få till balansen mellan den klassiska och tydliga ginkaraktären och samtidigt få en så stark och tydlig smak av grapefrukt är en konst. En gin som fungerar utmärkt både i GT och i drinkar, helst då med mer grapefrukt.

Finns på Systembolaget, 500ml, 45%, 464 kr. Läs mer om Mic Drop Sweden på deras hemsida.  

Text av Jens, foto av Emma. Flaskan är sponsrad av producenten.

 

 

 


Klocktornet Fräkne Torr Gin

Det lilla destilleriet i Bohuslän släppte nyligen sin tredje gin, en mer klassisk Dry Gin än de tidigare två, men med tydliga influenser av Bohuslän. Fräkne Torr är namnet på deras London Dry, den är fullmatad med enbär, och för att den ändå ska få den Bohuslänska identiteten så har de tillsatt en nypa tång och ett uns musselskal innan den destilleras två gånger i deras potstill, vilket gör den väldigt mild, torr och balanserad.

Drajja

Lydén Distillery har i samarbete med Gin Swedens Jens Josefsson tagit fram DRAJJA. DRAJJA är en färdigblandad Dry Martini på flaska, som avnjutes bäst direkt från frysen, i ett kylt glas tillsammans med antingen oliver, syltlökar eller citronzest.

Västerås Gin

Salar och Emmelie driver Västerås Destilleri, och om man gör gin i Västerås så kommer givetvis kravet om att ta fram en gurkgin. Det tog paret tre år innan de gav med sig, men nu kan vi äntligen njuta av en ekologisk Västerås Gin med smak av bl.a. gurka.

Åk till toppen