Recension

Hellcroft Sichuan Pepper Gin

Vi testar och recenserar en bathtub-gin från Göteborg, som inte helt oväntat passar alldeles utmärkt i cocktails från förbudstiden.

Hellcroft Sichuan Pepper Gin

Göteborgsgänget Hellcroft gör något så ovanligt som en bathtub-gin. Begreppet kommer från den amerikanska förbudstiden 1920 – 1933 då gin växte i popularitet som bas i cocktails. Eftersom tillverkning och import var förbjuden passade gin bra. Man kunde enkelt och snabbt producera dåligt hemkört som sedan kryddades med enbär och andra kryddor för att maskera den låga kvaliteten. Kryddningen skedde genom att kryddorna fick ligga och dra i spriten i stora kärl, och krisade det kanske man valde att använda sitt badkar, därav namnet.

Numera så görs bathtub-gin av andra anledningar och av betydligt högre kvalitet. En föregångare är den engelska ”Ableforth’s Bathtub Gin” som vunnit många internationella utmärkelser.

Hellcroft destillerar först enbär och några kryddor innan destillatet kompletteras med flera olika separata kryddningar, där kryddorna har macererat separat vid olika alkoholhalter. Den metoden ger en oönskad bieffekt, spriten färgas av kryddorna och ser lite trist ut, vilket avhjälps med tillägg av en naturlig färgsättning, så deras olika varianterna sticker ut rejält i färgerna, deras BlueGrass Gin är blå, Pineapple Weed Gin är grön och Sichuan Pepper Gin kommer i gult.

Hellcroft har fått en hel del uppmärksamhet på mässor och event för sin unika stil, inspirerad av amerikanska södern, i kläder, musik och monter. Även produkterna sticker ut med sina fyrkantiga flaskor, etiketterna på toppen och färgglada innehåll.

När vi provar den så är utseendet det första som slår oss, en lätt gul-orange färg, i övrigt helt klar utan synliga rester av kryddor.  Doften sprider sig snabbt, en stor och frisk doft som domineras av Sichuan-peppar vilket ger mer citrus än peppar, men vissa toner av pepprighet, enbär och kryddor finns där också. Väldigt behaglig och mjuk doft.

Även i smaken finns Sichuanpeppar med mycket citrus, varma toner av peppar, enbär och kryddighet. Tankarna går mot asiatiska kryddor och varm citrus. Den är len, väldigt god och med en annorlunda munkänlsa som kommer av produktssättet. Eftersmaken är mild och kryddig.

En väldigt god och behaglig gin, smakar inte alls spritigt trots 42% utan upplevs mild och snäll.

En gin som passar bra i GT, själva väljer Hellcroft helst en neutral tonic men vi ville göra något mer spännande så vi matchade med Hammars Tonic Lemongrass & Mint. En kombination som många upplevde som lite spretig, tills vi tillsatte garnish i form av limezest och mynta. Då gifter sig smakerna och vi får en Mojito-inspirerad GT som verkligen rekommenderas.

Tankarna dras i övrigt inte direkt till Dry Martini-hållet, vi hoppar över det och satser hellre på mer smakrika cocktails, dock gärna klassiska som tex Last Word och Negroni. I båda fallen får ginen ta ordentligt med plats samtidigt som örtigheten i Last Word och bitterheten i Negronin gifter sig perfekt med ginen.

En historisk resa med twist, en annorlunda gin som verkligen ser ut, doftar och smakar som få andra. Det är lätt att luras av framtoningen, men om man inte förväntar sig något riktigt bra blir man överaskad. Det här är en väldigt god gin som fungerar utmärk till GT, är en riktigt bra cocktail-gin och en must-have i ginskåpet!

Finns på Systembolaget, 500ml, 42%, 299 kr. Läs mer om Hellcroft på deras hemsida.

Text av Jens, foto av Emma. Flaskan är sponsrad av producenten.


Celtic Whisper Gin

Börjar vi tröttna på kändis-sprit? Nejdå, allra helst inte när det är så här bra! Dermot Clemenger är mest känd för sin roll som domare i TVs Let's Dance, men vi har känt honom i många år genom hans stora och genuina intresse för gin.

Fever-Tree Spirits & Mixers Festival i Horsens

I helgen åkte vi till Fever-Tree Spirits & Mixers Festival i Horsens, Danmark. Horsens är en liten stad på Jylland, närmsta större stad är Århus som ligger drygt en halvtimmes körning från festivalen.

Klocktornet Fräkne Torr Gin

Det lilla destilleriet i Bohuslän släppte nyligen sin tredje gin, en mer klassisk Dry Gin än de tidigare två, men med tydliga influenser av Bohuslän. Fräkne Torr är namnet på deras London Dry, den är fullmatad med enbär, och för att den ändå ska få den Bohuslänska identiteten så har de tillsatt en nypa tång och ett uns musselskal innan den destilleras två gånger i deras potstill, vilket gör den väldigt mild, torr och balanserad.

Åk till toppen