Recension

Wet City Spirits Amicitia Organic Dry Gin

Wet City Spirits kommer, inte helt otippat, från Göteborg. Vi tar en titt på deras första gin, Amicitia Organic Dry Gin. Wet City startades 2021 av gänget som också driver Beerbibliotek. Här produceras självklart gin men också akvavit, kaffelikör, bitter och färdigblandade cocktails.

Wet City Spirits Amicitia Organic Dry Gin

Amicitia är deras första produkt, en gin framtagen för att vara perfekt i GT. Den är en lätt och modern gin, ”fruity and vibrant” enligt dem själva och det är just i GT vi föredrar den allra mest. Men inte enbart, vi återkommer till det.

Enbär, koriander, citrus och bär i en frisk doft. Frisk, lätt smak, med tydliga enbär, viss citrus och mycket bärtoner. Lång och behaglig eftersmak.

I en GT passar den bäst med en smakneutral tonic, vi väljer Hammars Tonic Original, men Ocean, Elderflower och liknande fungerar också utmärkt. Med enbart ginen och tonicen så får vi en otroligt frisk och lättdrucken GT, men nästan lite väl slätstruken. Men med rätt garnityr lyfter vi smakerna och vi följer producentens råd och tar timjan, helst citrontimjan, och havtorn. Garnityret lyfter smakerna och vi får en väl sammansatt, farligt lättdrucken och väldigt trevlig GT.

Med ginens rena och friska toner tror vi att den ska passa utmärkt i en Dry Martini, och oj vad bra det blir! Vi väljer en mild och frisk vermouth, Mancino Vermouth Secco, en italiensk vermouth som har mycket smak, florala toner och en mjuk profil. Här gifter det sig perfekt och vi kompletterar med en citronzest som garnityr. En fantastiskt god och mild Dry Martini som passar bra för de som normalt tycker att Dry Martini är för starkt och stökigt.

En otroligt härlig, enkel och välbalanserad gin som passar bra i friska GTs eller drinkar där vi inte vill ha för kraftiga smaker eller dominans av enbär.

Finns på Systembolaget, 500ml, 40%, 311kr. Läs mer om Wet City Spirits på deras hemsida.

Text av Jens, foto av Emma. Flaskan är sponsrad av producenten.


Västerås Gin

Salar och Emmelie driver Västerås Destilleri, och om man gör gin i Västerås så kommer givetvis kravet om att ta fram en gurkgin. Det tog paret tre år innan de gav med sig, men nu kan vi äntligen njuta av en ekologisk Västerås Gin med smak av bl.a. gurka.

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin, den senaste ginen från Mic Drop Sweden, smakar som gin ska med ett extra lager av frisk grapefrukt En alldeles utmärkt gin för GT men som också levererar några härliga cocktails, gärna i sällskap med grapefrukt.

Norrtälje Bränneri Organic Dry Gin

Norrtälje Bränneri Organic Dry Gin hette tidigare Extra Juniper, ett passande namn för den här ginen som togs fram under pandemin. Enbär är med på flera sätt och får en betydande roll i ginen, i övrigt hittar vi rönnbär, röd grapefrukt och örter bland annat från deras egna trädgård.

Åk till toppen