Speedtasting på

En Öl & Whiskymässa

På En Öl & Whiskymässa i Göteborg körde vi speedtasting av tre olika gin som matchades med tonic och garnityr. Vi hade med oss tre väldigt nya gin på den svenska marknaden, Klocktornet Fräkne Dry Gin, Celtic Whisper Gin och Hendrick´s Grand Cabaret Gin. Vi använde oss av tre olika tonics, alla från Hammars Bryggeri.

En Öl & Whiskymässa

Speedtasting var ett för oss ett nytt format. På två dagar hade vi fem tillfällen på en stor scenbar. 12 deltagare satt runt baren med headset, för att kunna höra ordentligt i allt mässbrus. På en knapp halvtimme testades tre gin, matchades med tonic och garnish medan Jens pratade om varje ginsort och lite tips och trix kring Gin & Tonics.

Varje tasting var fullbokad, formatet kändes väldigt uppskattat av besökarna och vi hade en riktigt trevlig stund.

Klocktornet Fräkne Torr Gin

Det lilla destilleriet i Bohuslän släppte nyligen sin tredje gin, en mer klassisk Dry Gin än de tidigare två, men med tydliga influenser av Bohuslän. Fräkne Torr är namnet på deras London Dry, den är fullmatad med enbär, och för att den ändå ska få den Bohuslänska identiteten så har de tillsatt en nypa tång och ett uns musselskal innan den destilleras två gånger i deras potstill, vilket gör den väldigt mild, torr och balanserad.

På tastingen använde vi den med Hammars Tonic Ocean och citronzest.

Recension och komplett serveringsförslag kommer inom kort.

Beställ här på Systembolaget.

Klocktornet Fräkne Torr Gin
Klocktornet Fräkne Torr Gin
Hendrick´s Grand Cabaret Gin
Hendrick´s Grand Cabaret Gin

Hendrick´s Grand Cabaret Gin

Att smaksätta gin med stenfrukter är mycket ovanligt. När Hendrick’s nu lanserar Grand Cabaret är det första gången som Masterblender Leslie Gracie öppnat sitt ”Cabinet of Curiosities” för att arbeta med smaker från persika, plommon, körsbär och andra stenfrukter. Leslie Gracie har trollat fram en klassisk Hendrick’s gin, men med helt nya fruktiga och blommiga toner.

Inspirationen fick Leslie när hon läste om 1800-talets dryckesvanor i Paris. I konstnärskretsarna drack man en fruktsprit, vanligen gjord på plommon, persika eller körsbär. Fruktspriten blandade man med gin och rosenvatten. I Grand Cabaret har Leslie Gracie återskapat denna smakexplosion.

På tastingen använde vi den med Hammars Tonic Elderflower Power och gurka.

Recension och serveringsförslag finns här.

Beställ här på Systembolaget.

Celtic Whisper Gin

Celtic Whisper Gin är ett samarbete mellan tv-personligheten Dermot Clemenger och Revsunds Distillery

Dermot är en irländare och ginentusiast som har bott och arbetat i Sverige de senaste 20 åren. För svenskar är han mest känd domare i Let's Dance. Han är före detta dansmästare och författare till boken Fly från Monster.

Tommy och Henrik som är männen bakom Revsunds började sin resa 2016 när de bryggde sin första öl. 2019 destillerade de sin första gin och har sedan dess destillerat många prisbelönta gin, rom och whisky.

Teamet har kombinerat sin kärlek till gin och hantverk i destillering med sitt arv för att skapa den första produkten av detta samarbete, Celtic Whisper Dry Gin.

På tastingen använde vi den med Hammars Tonic Original och röd grapefrukt.

Recension och komplett serveringsförslag kommer inom kort.

Beställ här på Systembolaget.

Celtic Whisper Gin
Celtic Whisper Gin
Hammars Tonics
Hammars Tonics

Hammars Tonics

Hammars Tonics produceras av Hammars Bryggeri, det lilla familjeföretaget vid Vätterns strand med anor från 1904.

Du hittar Hammars Tonics i välsorterade livsmedelsbutiker eller på delitea.se


Hendrick's Grand Cabaret

Nu släpps äntligen den senaste utgåvan i Hendrick´s limiterade serie ” Cabinet of Curiosities”. Hendrick´s släpper, sedan 2017, en limiterad utgåva som produceras under en kort period och därefter ersätts av en efterföljare.

Tektor Fresh Hops Gin 2023

På Gotland lyckas Tektor Cigars inte bara producera sina cigarrer, utan också odla sin tobak. Inte så konstigt att de och Gotland Spirits, som gör egen råsprit på lokalt vete, fann varandra i ett samarbete.Tillsammans har de skapat en väldigt annorlunda gin, på 42%, kryddad med b.a. humle och framtagen för att passa till cigarr.

Valkyria Green Gin Navy Strength

Det här är annorlunda, väldigt annorlunda och väldigt bra. Henrik Méróvingian på Valkyria var först i Sverige med att producera Absint och har vunnit internationella priser med sin absint innan han under 2022 bestämde sig för att släppa en gin. Och han gör det med stolthet i sina absint-rötter.

Åk till toppen