Recension

Klocktornet Fräkne Torr Gin

Det lilla destilleriet i Bohuslän släppte nyligen sin tredje gin, en mer klassisk Dry Gin än de tidigare två, men med tydliga influenser av Bohuslän. Fräkne Torr är namnet på deras London Dry, den är fullmatad med enbär, och för att den ändå ska få den Bohuslänska identiteten så har de tillsatt en nypa tång och ett uns musselskal innan den destilleras två gånger i deras potstill, vilket gör den väldigt mild, torr och balanserad.

Klocktornet Fräkne Torr Gin

I smak och doft hittar vi en ganska klassisk London Dry gin, mycket enbär, klassiska kryddor och en hel del citrus. Tången ger viss smak medans musselskalet inte ger någon identifierbar smak, men hjälper till med torrheten och munskänslan. En fin och välsmakande gin med stort användningsområde.

Den passar såklart alldeles utmärkt i GT, själva serverar de ”en vanlig jävla GT” med en original tonic och citron. För oss blir dock favorit-kombinationen med Hammars Ocean Tonic och en citronzest.

Att göra Dry Martini med föregångarna var en liten utmaning, men belöningen var stor när det blev rätt. Här är det desto enklare, Fräkne Torr blir utmärkt i en Dry Martini oavsett vilken vermouth och vilken garnish vi väljer. Men favorit blir den tillsammans med Spriteriets Torr Vermouth. Eftersom vermouthen är så väldigt smakrik nöjer vi oss med en halv centiliter till 5 cl gin, och vi garnerar gärna med en oliv eller något annat som tillför lite sälta.   

I övrigt en allround-gin som passar i de flesta drinkar där man vill ha en klassiks gin. Vi gör en Elderflower Collins, 5 cl gin, 3 cl citronjuice och 2 cl flädersaft skakas och toppas med Club Soda. Vi garnerar med färska krusbär direkt från trädgården och en rejäl bit citronzest för lite syra. En riktig härlig sommardrink som läskar och släcker törsten farligt enkelt.

Vi är vana vid hög kvalitet och hög innovation från gänget i lyckorna, Ljungskile, oavsett om det gäller gin, annan sprit, öl, badmode, mat eller marknadsföring. Här har de valt något mer ”vanligt” men med samma höga kvalitet och smak som vi förväntar oss. En riktigt härlig dry gin från Bohuslän och en stor sommarfavorit här på bryggan.

Finns på Systembolaget, 500ml, 40%, 399 kr. Läs mer om Klocktornet Destilleri på deras hemsida.

Text av Jens, foto av Emma. Flaskan är sponsrad av producenten.


Drajja

Lydén Distillery har i samarbete med Gin Swedens Jens Josefsson tagit fram DRAJJA. DRAJJA är en färdigblandad Dry Martini på flaska, som avnjutes bäst direkt från frysen, i ett kylt glas tillsammans med antingen oliver, syltlökar eller citronzest.

Västerås Gin

Salar och Emmelie driver Västerås Destilleri, och om man gör gin i Västerås så kommer givetvis kravet om att ta fram en gurkgin. Det tog paret tre år innan de gav med sig, men nu kan vi äntligen njuta av en ekologisk Västerås Gin med smak av bl.a. gurka.

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin, den senaste ginen från Mic Drop Sweden, smakar som gin ska med ett extra lager av frisk grapefrukt En alldeles utmärkt gin för GT men som också levererar några härliga cocktails, gärna i sällskap med grapefrukt.

Åk till toppen