Recension

Hendrick's Grand Cabaret

Nu släpps äntligen den senaste utgåvan i Hendrick´s limiterade serie ” Cabinet of Curiosities”. Hendrick´s släpper, sedan 2017, en limiterad utgåva som produceras under en kort period och därefter ersätts av en efterföljare. Först ut var Orbium (2017), därefter kom Midsummer Solstice (2019),  Amazonia (2020), Lunar (2021), Neptunia (2022) och Flora Adora (2023).

Hendrick's Grand Cabaret

När Hendrick’s nu lanserar Grand Cabaret är det första gången som Masterblender Leslie Gracie öppnat sitt ”Cabinet of Curiosities” för att arbeta med smaker från persika, plommon, körsbär och andra stenfrukter. Leslie Gracie har trollat fram en klassisk Hendrick’s gin, men med helt nya fruktiga och blommiga toner.

Inspirationen fick Leslie när hon läste om 1800-talets dryckesvanor i Paris. I konstnärskretsarna drack man en fruktsprit, vanligen gjord på plommon, persika eller körsbär. Fruktspriten blandade man med gin och rosenvatten. I Grand Cabaret har Leslie Gracie återskapat denna smakexplosion.

Ginen är som all Hendrick´s helt klar. Doften är verkligen stor, vi möts av varma toner av framför allt stenfrukter, men enbär, färska örter och de klassiska tonerna av rosor och gurka följer. Smaken följer samma spår, vi anar svagt den karaktäristiska tonerna av Hendrick´s, men stor dominans av stenfrukter och vi tror oss identifiera persika, plommon och körsbär. Eftersmaken är lång och här har vi lite mer gurka. Den är inte sötad, och med hjälp av örter som skapar en viss bitterhet upplevs den inte heller söt trots alla toner av frukter och bär.

Ally Martin, Hendrick's Gin Global Ambassador, och Leslies högra hand är den som alltid testar de nya ginsorterna i drinkar. Ett krav är att ginen ska fungera som både Gin & Tonic och Dry Martini och därefter skapas även andra cocktails. Han rekommenderar Grand Cabaret i en Dry Martini tillsammans med Dolin Vermouth, 5:1 och självklart garnera med gurka. Den här väldigt fruktiga typen av gin är sällan optimala i Dry Martini, men här fungerar det verkligen. Resultatet är givetvis en otypisk drajja med otroligt mycket frukt och bärkaraktär, men att det är en drajja och att det är otroligt gott råder inget tvivel om.

I en GT gör den sig alldeles utmärkt också, vi hittar snabbt två olika favoriter. När vi väljer Hammars Elderflower Power så får vi en väldigt frisk, somrig och farligt lättdrucken longdrink, men kanske inte med så tydlig GT-karaktär. Väljer vi i stället Hammars Original så får vi mer bitterhet och en tydligare GT, fortsatt väldigt fruktig och farligt lättdrucken.  I båda fallen använder vi helst både gurka och någon stenfrukt som persika, körsbär eller plommon.

Allra bäst gör den kanske sig i olika typer av cocktails där fruktigheten kan få stort spelrum, som tex French75, Tom Collins eller inte varför något av Hendrick´s egna förslag som Grand Cabaret Royal.

Det här är enligt vår mening det bästa släppet från Hendrick´s sedan Midsummer Solstice, och även om det är en otypisk gin så känns Hendrick´s karaktär igen. Vi ser fram emot sommaren där drinkar på Grand Cabaret kommer att serveras i mängder med färska gurkor och plommon direkt från trädet.

Släpps på Systembolaget den 26/4, 700ml, 43.4%, 499kr

Finns också i Danmark, tex på Ginbutikken för 349 dkk

Text av Jens, foto från producenten. Produkten är sponsrad av importören.


En Öl & Whiskymässa

På En Öl & Whiskymässa i Göteborg körde vi speedtasting av tre olika gin som matchades med tonic och garnityr. Vi hade med oss tre väldigt nya gin på den svenska marknaden, Klocktornet Fräkne Dry Gin, Celtic Whisper Gin och Hendrick´s Grand Cabaret Gin. Vi använde oss av tre olika tonics, alla från Hammars Bryggeri.

Tektor Fresh Hops Gin 2023

På Gotland lyckas Tektor Cigars inte bara producera sina cigarrer, utan också odla sin tobak. Inte så konstigt att de och Gotland Spirits, som gör egen råsprit på lokalt vete, fann varandra i ett samarbete.Tillsammans har de skapat en väldigt annorlunda gin, på 42%, kryddad med b.a. humle och framtagen för att passa till cigarr.

Valkyria Green Gin Navy Strength

Det här är annorlunda, väldigt annorlunda och väldigt bra. Henrik Méróvingian på Valkyria var först i Sverige med att producera Absint och har vunnit internationella priser med sin absint innan han under 2022 bestämde sig för att släppa en gin. Och han gör det med stolthet i sina absint-rötter.

Åk till toppen