Recension

Hendrick's Grand Cabaret

Nu släpps äntligen den senaste utgåvan i Hendrick´s limiterade serie ” Cabinet of Curiosities”. Hendrick´s släpper, sedan 2017, en limiterad utgåva som produceras under en kort period och därefter ersätts av en efterföljare. Först ut var Orbium (2017), därefter kom Midsummer Solstice (2019),  Amazonia (2020), Lunar (2021), Neptunia (2022) och Flora Adora (2023).

Hendrick's Grand Cabaret

När Hendrick’s nu lanserar Grand Cabaret är det första gången som Masterblender Leslie Gracie öppnat sitt ”Cabinet of Curiosities” för att arbeta med smaker från persika, plommon, körsbär och andra stenfrukter. Leslie Gracie har trollat fram en klassisk Hendrick’s gin, men med helt nya fruktiga och blommiga toner.

Inspirationen fick Leslie när hon läste om 1800-talets dryckesvanor i Paris. I konstnärskretsarna drack man en fruktsprit, vanligen gjord på plommon, persika eller körsbär. Fruktspriten blandade man med gin och rosenvatten. I Grand Cabaret har Leslie Gracie återskapat denna smakexplosion.

Ginen är som all Hendrick´s helt klar. Doften är verkligen stor, vi möts av varma toner av framför allt stenfrukter, men enbär, färska örter och de klassiska tonerna av rosor och gurka följer. Smaken följer samma spår, vi anar svagt den karaktäristiska tonerna av Hendrick´s, men stor dominans av stenfrukter och vi tror oss identifiera persika, plommon och körsbär. Eftersmaken är lång och här har vi lite mer gurka. Den är inte sötad, och med hjälp av örter som skapar en viss bitterhet upplevs den inte heller söt trots alla toner av frukter och bär.

Ally Martin, Hendrick's Gin Global Ambassador, och Leslies högra hand är den som alltid testar de nya ginsorterna i drinkar. Ett krav är att ginen ska fungera som både Gin & Tonic och Dry Martini och därefter skapas även andra cocktails. Han rekommenderar Grand Cabaret i en Dry Martini tillsammans med Dolin Vermouth, 5:1 och självklart garnera med gurka. Den här väldigt fruktiga typen av gin är sällan optimala i Dry Martini, men här fungerar det verkligen. Resultatet är givetvis en otypisk drajja med otroligt mycket frukt och bärkaraktär, men att det är en drajja och att det är otroligt gott råder inget tvivel om.

I en GT gör den sig alldeles utmärkt också, vi hittar snabbt två olika favoriter. När vi väljer Hammars Elderflower Power så får vi en väldigt frisk, somrig och farligt lättdrucken longdrink, men kanske inte med så tydlig GT-karaktär. Väljer vi i stället Hammars Original så får vi mer bitterhet och en tydligare GT, fortsatt väldigt fruktig och farligt lättdrucken.  I båda fallen använder vi helst både gurka och någon stenfrukt som persika, körsbär eller plommon.

Allra bäst gör den kanske sig i olika typer av cocktails där fruktigheten kan få stort spelrum, som tex French75, Tom Collins eller inte varför något av Hendrick´s egna förslag som Grand Cabaret Royal.

Det här är enligt vår mening det bästa släppet från Hendrick´s sedan Midsummer Solstice, och även om det är en otypisk gin så känns Hendrick´s karaktär igen. Vi ser fram emot sommaren där drinkar på Grand Cabaret kommer att serveras i mängder med färska gurkor och plommon direkt från trädet.

Släpps på Systembolaget den 26/4, 700ml, 43.4%, 499kr

Finns också i Danmark, tex på Ginbutikken för 349 dkk

Text av Jens, foto från producenten. Produkten är sponsrad av importören.


Klocktornet Fräkne Torr Gin

Det lilla destilleriet i Bohuslän släppte nyligen sin tredje gin, en mer klassisk Dry Gin än de tidigare två, men med tydliga influenser av Bohuslän. Fräkne Torr är namnet på deras London Dry, den är fullmatad med enbär, och för att den ändå ska få den Bohuslänska identiteten så har de tillsatt en nypa tång och ett uns musselskal innan den destilleras två gånger i deras potstill, vilket gör den väldigt mild, torr och balanserad.

Drajja

Lydén Distillery har i samarbete med Gin Swedens Jens Josefsson tagit fram DRAJJA. DRAJJA är en färdigblandad Dry Martini på flaska, som avnjutes bäst direkt från frysen, i ett kylt glas tillsammans med antingen oliver, syltlökar eller citronzest.

Västerås Gin

Salar och Emmelie driver Västerås Destilleri, och om man gör gin i Västerås så kommer givetvis kravet om att ta fram en gurkgin. Det tog paret tre år innan de gav med sig, men nu kan vi äntligen njuta av en ekologisk Västerås Gin med smak av bl.a. gurka.

Åk till toppen