Gin & Tonic-provning

Öl & Spritmässan i Stockholm

På Öl & Spritmässan i Stockholm den 6 och 7 oktober genomförde vi två utsålda GT-provningar på temat svensk GT. Vi provade fem väldigt olika ginsorter som representerade varsin gintyp, kombinerade dem med tonic från Hammars Bryggeri och utvalt garnityr.

Öl & Spritmässan i Stockholm

Först ut var en Dry Gin från Gotlands Ginfabrik. Vi kombinerade den Med Hammars Tonic Ocean, garnerade med rädisa, sjökorall och pressade apelsinzest över den. Det är en modern tolkning av en klassisk dry gin, och med den här kombinationen skapar vi en GT med mycket smak och modern tvist.

Nästa var en Old Tom, en sötad gin och den här kommer från Lydén Distillery i Småland. Vi kombinerade den med Hammars Tonic Original och garnerade med citronzest. Den söta ginen gav först en ganska söt GT, men med tillsatt syra genom zesten upplevde de flesta den som fräsch och väldigt god.

Sedan gick vi in på Pink gin, och valde då Swallows & Spirits Pink gin som serverades med Hammars Tonics Pink Grapefruit & Hibiscus och en skiva torkad röd grapefrukt. Swallows & Spirits Pink gin som vaken smakar sött eller artificiellt passar bra ihop med den citrusdrivna tonicen och vi fick en riktigt härlig GT.

Smaksatt gin är ett svårtolkat begrepp, men vi valde en hallongin från Copper Club, Buddha´s Hand Pink Raspberry Gin. Den kombinerade vi med Hammars Tonic Ocean och garnerade med färska hallon och basilika. Förslagsvis använder man thaibasilika som ger en liten ton av anis som passar bra med hallon, men får man inte tag på det så går det bra med vanlig basilika.

Sist men inte minst, eller faktiskt definitivt minst om vi räknar antal botanicals. Hernö Botanical Flavoured Gin är förvisso också en Dry Gin, men med enbart två botanicals skapar den sig en egen kategori. En gin som imponerade på många och visar att botanicals kan skapa olika smaker. Här använde vi Hammars Elderflower Power och skippade garneringen för att låta ginen ta plats ordentligt.

På en provning använder vi en del gin mot två delar tonic, vilket vi tycker är ett bra utgångsläge men man kan givetvis späda med mer tonic om man tycker det blir för starkt.

Vi tackar igen alla deltagarna, mässarrangörerna och inte minst de deltagande producenterna som stöttar vår provning på alla sätt.


Swallows & Spirits Ginnamon

Det här är den tredje produkten från Swallows & Spirits, en gin med otroligt mycket kanelsmak, kallad Ginnamon.

MIC DROP ”APPLE" Ultra Premium Dry Gin

Mic Drop lanserade sin första produkt Classic hösten 2021 och har därefter släppt ett par limiterade utgåvor och sedan byggt på serien. En gin som startade som en limiterade kallades för Winter och vi gav oss ut i naturen en krispig vinterdag för att testa den ordentligt.

Hernö Botanical Flavoured Gin

Nyligen släppte Hernö sin första nya gin, bortsett från limiterade släpp, sedan Pink BTL Gin som kom 2020. Den här är, precis som föregångaren, ett statement mot saker som Hernö ogillar i utveckling inom gin-industrin, i det här fallet buzz words. Hernö Botanical Flavoured Gin är en ”no buzzword gin” vilket de menar är en avskalad gin med endast två botanicals och inget extra snack. Självklart är enbär av dem, och den andra är korianderfrö.

Åk till toppen