Gin & Tonic-provning

Öl & Spritmässan i Stockholm

På Öl & Spritmässan i Stockholm den 6 och 7 oktober genomförde vi två utsålda GT-provningar på temat svensk GT. Vi provade fem väldigt olika ginsorter som representerade varsin gintyp, kombinerade dem med tonic från Hammars Bryggeri och utvalt garnityr.

Öl & Spritmässan i Stockholm

Först ut var en Dry Gin från Gotlands Ginfabrik. Vi kombinerade den Med Hammars Tonic Ocean, garnerade med rädisa, sjökorall och pressade apelsinzest över den. Det är en modern tolkning av en klassisk dry gin, och med den här kombinationen skapar vi en GT med mycket smak och modern tvist.

Nästa var en Old Tom, en sötad gin och den här kommer från Lydén Distillery i Småland. Vi kombinerade den med Hammars Tonic Original och garnerade med citronzest. Den söta ginen gav först en ganska söt GT, men med tillsatt syra genom zesten upplevde de flesta den som fräsch och väldigt god.

Sedan gick vi in på Pink gin, och valde då Swallows & Spirits Pink gin som serverades med Hammars Tonics Pink Grapefruit & Hibiscus och en skiva torkad röd grapefrukt. Swallows & Spirits Pink gin som vaken smakar sött eller artificiellt passar bra ihop med den citrusdrivna tonicen och vi fick en riktigt härlig GT.

Smaksatt gin är ett svårtolkat begrepp, men vi valde en hallongin från Copper Club, Buddha´s Hand Pink Raspberry Gin. Den kombinerade vi med Hammars Tonic Ocean och garnerade med färska hallon och basilika. Förslagsvis använder man thaibasilika som ger en liten ton av anis som passar bra med hallon, men får man inte tag på det så går det bra med vanlig basilika.

Sist men inte minst, eller faktiskt definitivt minst om vi räknar antal botanicals. Hernö Botanical Flavoured Gin är förvisso också en Dry Gin, men med enbart två botanicals skapar den sig en egen kategori. En gin som imponerade på många och visar att botanicals kan skapa olika smaker. Här använde vi Hammars Elderflower Power och skippade garneringen för att låta ginen ta plats ordentligt.

På en provning använder vi en del gin mot två delar tonic, vilket vi tycker är ett bra utgångsläge men man kan givetvis späda med mer tonic om man tycker det blir för starkt.

Vi tackar igen alla deltagarna, mässarrangörerna och inte minst de deltagande producenterna som stöttar vår provning på alla sätt.


Klocktornet Fräkne Torr Gin

Det lilla destilleriet i Bohuslän släppte nyligen sin tredje gin, en mer klassisk Dry Gin än de tidigare två, men med tydliga influenser av Bohuslän. Fräkne Torr är namnet på deras London Dry, den är fullmatad med enbär, och för att den ändå ska få den Bohuslänska identiteten så har de tillsatt en nypa tång och ett uns musselskal innan den destilleras två gånger i deras potstill, vilket gör den väldigt mild, torr och balanserad.

Drajja

Lydén Distillery har i samarbete med Gin Swedens Jens Josefsson tagit fram DRAJJA. DRAJJA är en färdigblandad Dry Martini på flaska, som avnjutes bäst direkt från frysen, i ett kylt glas tillsammans med antingen oliver, syltlökar eller citronzest.

Västerås Gin

Salar och Emmelie driver Västerås Destilleri, och om man gör gin i Västerås så kommer givetvis kravet om att ta fram en gurkgin. Det tog paret tre år innan de gav med sig, men nu kan vi äntligen njuta av en ekologisk Västerås Gin med smak av bl.a. gurka.

Åk till toppen