Recension

Valkyria Green Gin Navy Strength

Det här är annorlunda, väldigt annorlunda och väldigt bra. Henrik Méróvingian på Valkyria var först i Sverige med att producera Absint och har vunnit internationella priser med sin absint innan han under 2022 bestämde sig för att släppa en gin. Och han gör det med stolthet i sina absint-rötter.

Valkyria Green Gin Navy Strength

Absint är en sprit som oftast görs i hög alkoholhalt och kryddas bland annat med Malört. I Sverige blev den känd i början av 1900-talet där Strindberg och hans polare söp sig galna på Absint. Man drog den smarta slutsatsen att det var just malörten i spriten som var skadlig för det mentala välbefinnandet och Absint förbjöds i stora delar av världen. En annan förklaring kan ha varit att Absint oftast är alkoholstark, 60-70% och drick oftast med lite socker och lite, lite vatten. Så sitter man och super en hel dag på det, så är det inte konstigt att man blir galen.

Turligt nog så är Absint lagligt igen vilket gör att Henrik först kunde starta sitt absint-destilleri och därefter släppa sin gin. Den svarta flaskan är hög och smal med guldkantad etikett som genast säger att vi inte har en vanlig gin att vänta oss, och det bekräftas så snart flaskan öppnas.

Utseendet är annorlunda, grön i färgen och en lite grumlig, fräsch nyans. Doften är stor, väldigt örtig med framträdande enbär. Jag upplever den ändå som mjuk och behaglig, klart spännande och väldigt annorlunda.

När jag smakar den möts jag av en chockvåg av örter, komplex och mycket smak. Enbär finns tydligt, pepprighet, torr, stark med en skön ton av anis avrundas med en behaglig alkoholhetta, inte alls för spritig men jag påminns tydligt om den höga alkoholhalten.

Det här är en gin som jag gärna dricker rent, bara sippar på och njuter.

Som GT blir den trevlig, med en neutral tonic och garnering av en limezest får jag en frisk och fräsch GT med mycket smak och bra balans. Testar den också ihop med Hammars Lemongrass and Mint, garnerar med citrongräs vilket ger en riktigt örtig, kryddig och smakrik GT.

Det här är ingen typisk Dry Martini-gin men jag kan inte låta bli att prova. Jag väljer tyska Belsazar, en örtig och smakrik vermouth, som får en chans att matcha ginnen. Det blir bra, en riktigt örtig, smakrik och god cocktail även om den inte alls smakar som en Dry Martini.

Den gör sig ypperligt i klassiska cocktails med örtighet, vi testar en Last Word som blir en fullpoängare. Härligt grön färg, frisk och syrlig, örtig och smakrik. Den mindre kända Turf Club blir också riktigt trevlig, en syrlig och frisk drink med mycket smak av örter och en skön alkoholstyrka.

Definitivt en annorlunda gin, troligtvis rätt unik, men ändå med bibehållen ginkaraktär. Tro inte att den gröna färgen är någon gimmick, den kommer av örtfärgning och ger en fantastisk smak och karaktär.

Finns på Systembolaget, 500ml, 57%, 445kr
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/valkyria-3709702/

Text av Jens, foto av Emma. Flaskan är sponsrad av producenten.

 


Västerås Gin

Salar och Emmelie driver Västerås Destilleri, och om man gör gin i Västerås så kommer givetvis kravet om att ta fram en gurkgin. Det tog paret tre år innan de gav med sig, men nu kan vi äntligen njuta av en ekologisk Västerås Gin med smak av bl.a. gurka.

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin, den senaste ginen från Mic Drop Sweden, smakar som gin ska med ett extra lager av frisk grapefrukt En alldeles utmärkt gin för GT men som också levererar några härliga cocktails, gärna i sällskap med grapefrukt.

Wet City Spirits Amicitia Organic Dry Gin

Wet City Spirits kommer, inte helt otippat, från Göteborg. Vi tar en titt på deras första gin, Amicitia Organic Dry Gin. Wet City startades 2021 av gänget som också driver Beerbibliotek. Här produceras självklart gin men också akvavit, kaffelikör, bitter och färdigblandade cocktails.

Åk till toppen