Recension

Skrea Backe Dry Gin

Skrea Strand utanför Falkenberg är en fin plats, en lång sandstrand där man får ha med sig hundar, och någonstans därutanför ligger mitt Læsø. En kort bit därifrån ligger Skrea Backe, en plats där jag aldrig har varit men som lockar. Där finns nämligen Skrea Backe Destilleri, som inte bara gör väldigt fin gin, de har också öppet destilleriet för besök och provningar.

Men just nu börjar jag med att prova deras första gin här hemma, Skrea Backe Dry Gin. Sedan den släpptes i oktober 2021 har de också släppt en Ocean Strength Gin och en Akvavit.
Dry Gin släpps på 41% och utöver de vanliga ginkryddorna som enbär, korianderfrö, angelikarot, kardemumma och citronzest så hittar vi pepparsorterna tellicherry, timutpeppar och det som ger den sköna kustkänslan, havtorn och nyponskal.
”Vi använder noga utvalda ekologiska, kravodlade eller svenska ingredienser för att representera vår omgivning; skogen och havet.”
Skrea Backe Destilleri drivs av de fyra vännerna Albert Nilsson, Filip Karlsson, Marcus Nordgren och Viktor Larsson. De har alla bakgrund från bar och restaurang och arbetade tillsammans när idén föddes om att starta ett destilleri.
Utseendet på ginen är klar. Doften är varm och mjuk, med enbär och kryddor som toppas av friska toner av havtorn. Smaken är lätt, frisk och balanserad. Enbär, kryddor, citrus och mycket havtorn som ändå balanseras upp med mjuk och lång eftersmak.
En riktigt frisk och god gin som jag gärna njuter av rent. Smaken av havtorn är tydlig utan att dominera.
En verklig all round GT-Gin. Testar ett gäng olika tonics och alla blir mer eller mindre kanonbra. Lite extra rolig tillsammans med Hammars Tonics Sea Buckthorn & Rosemary, havtorn plus havtorn, men en favorit blir ändå med en Hammars Original tonic. Jag garnerar med citronzest och havtorn precis som de själva rekommenderar och det blir väldigt gott och fräscht.
Den fungerar också väldigt bra som Dry Martini. Jag väljer Noilly Prat och får en smakrik och stabil Martini som matchar vilken garnish man vill. Havtornen känns tydligt och gifter sig väl med kryddigheten från vermouthen. Jag väljer dock citronzest som garnish för att ytterligare lyfta den fräscha citrusen från ginen.
Det här är en riktigt trevlig gin som aldrig tycks gå fel. Njut den ren, med eller utan is, i princip i vilken GT som man vill, i Dry Martini eller i någon sour, gärna ihop med lite extra havtorn. En väldigt bra första gin från det nya destilleriet och vi vet redan att deras Ocean Strength och Akvavit är väldigt bra, så nu följer vi med spänning deras fortsatta utveckling.
Finns på Systembolaget, 299 sek, 500 ml, 41%
Se mer på deras hemsida https://www.skreabackedestilleri.com/ eller följ dem på sociala medier.

Hernö Botanical Flavoured Gin

Nyligen släppte Hernö sin första nya gin, bortsett från limiterade släpp, sedan Pink BTL Gin som kom 2020. Den här är, precis som föregångaren, ett statement mot saker som Hernö ogillar i utveckling inom gin-industrin, i det här fallet buzz words. Hernö Botanical Flavoured Gin är en ”no buzzword gin” vilket de menar är en avskalad gin med endast två botanicals och inget extra snack. Självklart är enbär av dem, och den andra är korianderfrö.

Drinkmässan i Göteborg

Närmare 7 000 besökare kom till mässan, smakade drinkar besökte utställarna, gick på provningar och föreläsningar.

Åk till toppen