Recension

Skrea Backe Dry Gin

Skrea Strand utanför Falkenberg är en fin plats, en lång sandstrand där man får ha med sig hundar, och någonstans därutanför ligger mitt Læsø. En kort bit därifrån ligger Skrea Backe, en plats där jag aldrig har varit men som lockar. Där finns nämligen Skrea Backe Destilleri, som inte bara gör väldigt fin gin, de har också öppet destilleriet för besök och provningar.

Men just nu börjar jag med att prova deras första gin här hemma, Skrea Backe Dry Gin. Sedan den släpptes i oktober 2021 har de också släppt en Ocean Strength Gin och en Akvavit.
Dry Gin släpps på 41% och utöver de vanliga ginkryddorna som enbär, korianderfrö, angelikarot, kardemumma och citronzest så hittar vi pepparsorterna tellicherry, timutpeppar och det som ger den sköna kustkänslan, havtorn och nyponskal.
”Vi använder noga utvalda ekologiska, kravodlade eller svenska ingredienser för att representera vår omgivning; skogen och havet.”
Skrea Backe Destilleri drivs av de fyra vännerna Albert Nilsson, Filip Karlsson, Marcus Nordgren och Viktor Larsson. De har alla bakgrund från bar och restaurang och arbetade tillsammans när idén föddes om att starta ett destilleri.
Utseendet på ginen är klar. Doften är varm och mjuk, med enbär och kryddor som toppas av friska toner av havtorn. Smaken är lätt, frisk och balanserad. Enbär, kryddor, citrus och mycket havtorn som ändå balanseras upp med mjuk och lång eftersmak.
En riktigt frisk och god gin som jag gärna njuter av rent. Smaken av havtorn är tydlig utan att dominera.
En verklig all round GT-Gin. Testar ett gäng olika tonics och alla blir mer eller mindre kanonbra. Lite extra rolig tillsammans med Hammars Tonics Sea Buckthorn & Rosemary, havtorn plus havtorn, men en favorit blir ändå med en Hammars Original tonic. Jag garnerar med citronzest och havtorn precis som de själva rekommenderar och det blir väldigt gott och fräscht.
Den fungerar också väldigt bra som Dry Martini. Jag väljer Noilly Prat och får en smakrik och stabil Martini som matchar vilken garnish man vill. Havtornen känns tydligt och gifter sig väl med kryddigheten från vermouthen. Jag väljer dock citronzest som garnish för att ytterligare lyfta den fräscha citrusen från ginen.
Det här är en riktigt trevlig gin som aldrig tycks gå fel. Njut den ren, med eller utan is, i princip i vilken GT som man vill, i Dry Martini eller i någon sour, gärna ihop med lite extra havtorn. En väldigt bra första gin från det nya destilleriet och vi vet redan att deras Ocean Strength och Akvavit är väldigt bra, så nu följer vi med spänning deras fortsatta utveckling.
Finns på Systembolaget, 299 sek, 500 ml, 41%
Se mer på deras hemsida https://www.skreabackedestilleri.com/ eller följ dem på sociala medier.

Västerås Gin

Salar och Emmelie driver Västerås Destilleri, och om man gör gin i Västerås så kommer givetvis kravet om att ta fram en gurkgin. Det tog paret tre år innan de gav med sig, men nu kan vi äntligen njuta av en ekologisk Västerås Gin med smak av bl.a. gurka.

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin, den senaste ginen från Mic Drop Sweden, smakar som gin ska med ett extra lager av frisk grapefrukt En alldeles utmärkt gin för GT men som också levererar några härliga cocktails, gärna i sällskap med grapefrukt.

Wet City Spirits Amicitia Organic Dry Gin

Wet City Spirits kommer, inte helt otippat, från Göteborg. Vi tar en titt på deras första gin, Amicitia Organic Dry Gin. Wet City startades 2021 av gänget som också driver Beerbibliotek. Här produceras självklart gin men också akvavit, kaffelikör, bitter och färdigblandade cocktails.

Åk till toppen