Vårt ginår 2023

Oj, vilket ginår vi har haft! Aldrig tidigare har vi haft så många och spännande saker på gång inom vårt gin-predikande.
Under 2023 har vi haft möjlighet att prata mer om gin än någonsin, i poddar, på mässor och annat, där vårt fokus och passion framför allt är svensk gin.

Vårt ginår 2023

Vi har arbetat på ett flertal mässor under året. På Drinkmässan i Göteborg arrangerade vi flera GT-provningar både för besökare och branschfolk, på Stockholm Gin Fest jobbade Jens i Hammars monter och gjorde blindprovningar, på Gin & Tonic Festival Dylta Bruk körde vi en Martini masterclass, jobbade i Hammars monter och med Gin & Tonic Awards. På Öl & Spritmässan i Stockholm genomförde vi två utsålda GT-provningar på temat svensk GT. Vi har också jobbat med gästspel på Læsø tillsammans med Læsø Saltsyderi och Kyflinge Gin Distillery. Utöver det så har vi besökt Copenhagen Gin Fest, utan att arbeta, vilket gav oss mycket tid att nätverka och skapa kontakter.

På vårt resande runt om i Sverige har vi hunnit med att besöka några producenter, Stockholms Bränneri, Kosta Bryggeri & Destilleri, Lydén Distillery samt Norrtälje Bränneri.

Produktutveckling är något som vi verkligen brinner för och efter att ha samarbetat med Hammars Bryggeri i flera år så fick vi nu möjligheten att vara delaktiga i hela processen med nya Hammars Tonic Ocean. Från skapandet av koncept, till smakframställning och slutligen till att justera in den första skarpa batchen. Direkt från bandet plockades två flaskor och skickades in till tävlingen ’The Tonic & Mixer Masters’ av The Spirits Business där Ocean tilldelades den mest prestigefyllda utmärkelsen – Master.

En ny bok har det hunnits med under året, Jens har tillsammans med Hans-Olov Öberg och Fina Ronge skrivit boken Dagens Gindrink 2024. En härlig, lättsam bok som redan innan år 2024 startar har fått mycket uppmärksamhet och med en strålande recension från Bibliotekstjänst. Vi ser med spänning fram emot att följa läsarnas egna tolkningar av våra recept.

Vår nya hemsida lanserades under året, den ska fyllas med recensioner, reportage, gin-kalender, tips och annat spännande. Vi har recenserat en hel del gin, mestadels svenskt och skrivit en artikel för SVD om Dry Martini. Utöver det så jobbat med sociala medier, inte så aktivt som önskat men det kommer snart mera, och tagit hand om Facebook-gruppen Vi som älskar gin.

En hel del barer, både i Sverige och i Danmark, har besökts där vi har provat goda drinkar och samtalat med duktiga bartenders.

Under året har vi mött en massa otroligt spännande människor i gin-gemenskapen, både nya och gamla vänner.

Nästa år kommer bli ännu mer spännande. Vi planerar att flytta både vårt boende och Gin Sweden HQ till nya adresser och siktar på mer utrymme för bar, foto, filmning och skrivande. Vi har tre otroligt spännande samarbeten på gång, vi har ett gäng flaskor på hyllan som ska testat och recenseras och vi kommer förhoppningsvis medverka på ännu flera mässor och event med provningar och masterclasses. Och så ska vi givetvis hinna med att dricka en massa god gin, goda drinkar och verkligen njuta.

Tacka alla vänner och samarbetspartners för året som gott! Vi ser med spänning fram emot nästa år med flera möten och samarbeten.

Gott Nytt Gin-År!

Jens & Emma – Gin Sweden


Västerås Gin

Salar och Emmelie driver Västerås Destilleri, och om man gör gin i Västerås så kommer givetvis kravet om att ta fram en gurkgin. Det tog paret tre år innan de gav med sig, men nu kan vi äntligen njuta av en ekologisk Västerås Gin med smak av bl.a. gurka.

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin

Mic Drop Grapefruit Ultra Premium Dry Gin, den senaste ginen från Mic Drop Sweden, smakar som gin ska med ett extra lager av frisk grapefrukt En alldeles utmärkt gin för GT men som också levererar några härliga cocktails, gärna i sällskap med grapefrukt.

Wet City Spirits Amicitia Organic Dry Gin

Wet City Spirits kommer, inte helt otippat, från Göteborg. Vi tar en titt på deras första gin, Amicitia Organic Dry Gin. Wet City startades 2021 av gänget som också driver Beerbibliotek. Här produceras självklart gin men också akvavit, kaffelikör, bitter och färdigblandade cocktails.

Åk till toppen