Recension

Tektor Fresh Hops Gin 2023

På Gotland lyckas Tektor Cigars inte bara producera sina cigarrer, utan också odla sin tobak. Inte så konstigt att de och Gotland Spirits, som gör egen råsprit på lokalt vete, fann varandra i ett samarbete.Tillsammans har de skapat en väldigt annorlunda gin, på 42%, kryddad med b.a. humle och framtagen för att passa till cigarr.

Tektor Fresh Hops Gin 2023

Ginen kommer i en väldigt stilren förpackning med liten etikett i påkostat papper, som ger mycket plats för vätskan i flaskan att synas. Spriten är svagt gulaktig och klar. Behaglig doft, väldigt citrusdriven med färska örter, påminner om färsk mynta.

Frisk, väldig lätt smak av citrus, humle, färska örter och svagt av enbär. Klassiska kryddor känns inte alls av. Lång behaglig eftersmak av humle och citrus.

En väldigt otypisk gin. Frisk och god, inga problem att njuta av den neat.

Johan på Gotland Spirits tycker att den passar allra bäst i en Dry Martini, så vi börjar glatt där och testar med flera olika vermouths. Allra bäst med den tyska vermouthen Belsazar. Ginen kräver sin match och en kryddig, örtig och smakrik vermouth som Belsazar klarar det galant.

Vi garnerar med en stor oliv. Det blir en otroligt smakrik, balanserad dry martini, där humle och citrus gifter sig med vermouthens örter och sältan från oliven.

Som GT kan vi absolut välja en neutral tonic, men vi tycker ändå att i kombination med Hammars Ocean Tonic får vi den bästa kombinationen. Vi garnerar med citronzest och någon färsk ört, tex timjan.

Vi misstänker att smakprofilen passar utmärkt i en Negroni, och ska man försöka kombinera en ciggar med någon gindrink borde just Negroni passa bra. Vi blir inte besvikna, den gör sig alldeles utmärkt i en klassisk Negroni. Vi väljer lika delar av ginen, Campari och Antica Formula, rör den med is och serverar den i ett low ball-glas över en stor bit klaris och med en apelsinzest. Tonerna från ginen slår verkligen igenom och skapar en stor smakprofil i drinken.

Det här är verkligen en unik gin, med stor karaktär. Den passar både neat, i GT och i de drinkar vi har testat den, men den kräver lite motstånd av övriga ingredienser. Den passar med stor sannolikhet i många klassiska smakrika cocktails, men mest just nu drömmer vi om att sitta på en gotländsk strand med en drajja och en cigarr, lite trevligt sällskap och en fantastisk utsikt skulle göra det hela perfekt.  

Finns på Systembolaget, 500ml, 42%, 687kr
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/tektor-3875002/

Text av Jens, foto av Emma. Flaskan är sponsrad av producenten.

 


Hendrick's Grand Cabaret

Nu släpps äntligen den senaste utgåvan i Hendrick´s limiterade serie ” Cabinet of Curiosities”. Hendrick´s släpper, sedan 2017, en limiterad utgåva som produceras under en kort period och därefter ersätts av en efterföljare.

En Öl & Whiskymässa

På En Öl & Whiskymässa i Göteborg körde vi speedtasting av tre olika gin som matchades med tonic och garnityr. Vi hade med oss tre väldigt nya gin på den svenska marknaden, Klocktornet Fräkne Dry Gin, Celtic Whisper Gin och Hendrick´s Grand Cabaret Gin. Vi använde oss av tre olika tonics, alla från Hammars Bryggeri.

Valkyria Green Gin Navy Strength

Det här är annorlunda, väldigt annorlunda och väldigt bra. Henrik Méróvingian på Valkyria var först i Sverige med att producera Absint och har vunnit internationella priser med sin absint innan han under 2022 bestämde sig för att släppa en gin. Och han gör det med stolthet i sina absint-rötter.

Åk till toppen