Recension

Revsunds Distillery Mylta Gin Cask Edition 2023

Nu släpps den nya årgången av Revsunds Mylta Cask i en begränsad upplaga om endast 420 flaskor. Smaksatt med hjortron och kardemumma, fatlagrad i 20 veckor på Sherry-fat och tappad på hela 48%. Vi har haft möjlighet att prova en flaska inför släppet och vi är riktigt imponerade.

Revsunds Distillery Mylta Gin Cask Edition 2023

En, minst sagt, vacker gin, färgen är djupt gyllengul. Doften sprider sig i rummet så snart ginen är upphälld i glaset, den är stor men mjuk och domineras av hjortron med bra stöttning av kardemumma och svagt anas både enbär och fatkaraktär.

Smaken är kraftfull, alkoholhalten märks, men mest i smak-koncentrationen. Först möts vi av enbär och ginkryddor men straxt tar fat, hjortron och lite kardemumma plats. Lång, behaglig eftersmak av kardemumma och hjortron. 

En fin, fatlagrad gin gör sig oftast bäst som sipping-gin, och det är den här ett gott exempel på. Att blanda ut den med tonic känns orimligt och inget vi provar, men visst blir vi lite nyfikna att testa den i cocktails. Tankarna går direkt till Negroni, Martinez eller andra liknande klassiska cocktails med söt vermouth.

Vi testar en Martinez, och blir inte besvikna. Det första som slår oss är färgen, den blir på något sätt skönt 70-tals brun-orange. Smakmässigt tycks ginen, trots att Martinez är vermouth-tung, ta riktig plats, och både hjortron och kardemumma kompletterar upp smakprofilen.

En unik och riktigt påkostad gin. Revsunds berättar att de har haft ännu mer hjortron i årets upplaga än tidigare och utan att jämföra tror vi på dem. Det är tydlig ginkaraktär, trots alla smaker från hjortron, kardemumma och fat. Vi ser fram emot att testa den mer i olika cocktails men framför allt kommer den att avnjutas neat.

Släpps den 7/2 på Systembolaget, 700ml, 48%, 799kr
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/mylta-8593901/


Text av Jens, foto av Emma. Flaskan är sponsrad av producenten.

 


Copenhagen Gin Fest 2024

Copenhagen Gin Fest har i många år varit årets stora event för oss. I år var första gången i ny lokal, men också sista gången ginfesten arrangeras i nuvarande format.

Hernö Spritakademien ’24 Dry Gin

Nu släpper Hernö, i samarbete med Spritakademin, en fatlagrad gin i limiterad upplaga, och vi har haft möjlighet att prova den inför släppet.

Åk till toppen