Recension

MIC DROP ”APPLE" Ultra Premium Dry Gin

Mic Drop Sweden lanserade sin första produkt, Classic, hösten 2021 och har därefter släppt ett par limiterade utgåvor och sedan byggt vidare på sin serie. En gin som startade som en limiterade och då kallades för Winter fick vi möjlighet att testa, och vi gav oss ut i naturen en krispig vinterdag i början av året för att testa den ordentligt.

Lyckligtvis uppskattades produkten av konsumenterna till den grad att den blev kvar i Mic Drops ordinarie utbud, och bytte då namn till Apple. I dag finns även ginen Rhubarb med i sortimentet som vi återkommer till framöver.

Men nu tillbaka till Apple. Den produceras precis som övriga i serien i ett nära samarbete med Jonas och gänget på Tevsjö, vilket innebär en hög kvalitet, egengjord bassprit och noggrant framtagna smaker. Etiketten har en iögonfallande design, skapad av konstnären Christian Beijer som också är en av upphovsmännen till Mic Drop. På toppen sitter en pappershätta fastknuten med snöre som försegling, en annorlunda och snygg lösning.

Doften domineras av äpple! Frisk, syrlig doft av äpple som kompletteras med enbär, peppar, ingefära och citron.

I smaken dominerar äpplet igen, ingefäran är tydlig och citron balanserar upp med frisk syrlighet. Peppar, enbär och korianderfrö kommer strax bakom. Eftersmaken är lång, frisk och pepprig. Alkoholhalten ligger på 45% men stör inte, ginen är mjuk och behaglig.

Ginen passar utmärkt som en Gin & Tonic och jag väljer en klassisk Indian Tonic, i mitt fall blir det då en Hammars Original och jag garnerar med äppelskiva. En annan favorit är med Hammars Tonic LE02 Fresh Apple & Quince som ger en härlig en härlig ”kaka-på-kaka” vilket vi gillar så mycket!

Vi gör fler andra drinkar där äppelsmaken får dominera, vad sägs om en ginsour kompletterad med äpplemust eller en French 75 där citronjuicen byts ut mot ACID, en äppelsyra från Sandberg Drink Labs.

Den är också trevlig i en Dry Martinin där jag väljer en mild vermouth som tex Dolin och förstärker smaken lite med ett par dashes av Ferdinans Bitter Apple-lemon thyme.

Serien från Mic Drop Sweden fortsätter att imponera på oss. Priset ligger en bit högre än vad vi är vana vid med svensk craftgin men smak och kvalitet levererar. APPLE är inget undantag, en modern och frisk gin som med doft och smak uppmuntrar oss till spännande drinkar.

Vi följer Mic Drop Sweden med fortsatt spänning och ser fram emot kommande släpp!


Finns på Systembolaget. 464 sek för 500ml,
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/mic-drop-winter-edition-5873702/

Text av Jens, Foto av Emma. Flaskan är sponsrad av producenten och tonic av Hammars Bryggeri. 


Tektor Fresh Hops Gin 2023

På Gotland lyckas Tektor Cigars inte bara producera sina cigarrer, utan också odla sin tobak. Inte så konstigt att de och Gotland Spirits, som gör egen råsprit på lokalt vete, fann varandra i ett samarbete.Tillsammans har de skapat en väldigt annorlunda gin, på 42%, kryddad med b.a. humle och framtagen för att passa till cigarr.

Valkyria Green Gin Navy Strength

Det här är annorlunda, väldigt annorlunda och väldigt bra. Henrik Méróvingian på Valkyria var först i Sverige med att producera Absint och har vunnit internationella priser med sin absint innan han under 2022 bestämde sig för att släppa en gin. Och han gör det med stolthet i sina absint-rötter.

Åk till toppen