Recension

The Gardener French Riviera Gin

Vi testar Brad Pitts nya gin, The Gardener French Riviera Gin.

The Gardener French Riviera Gin

Kändis-sprit är inget nytt men vi ser mer och mer av det. Rod Steward släppte nyligen en egen Whiskey, Ryan Reynolds är delägare i Aviation och nu kommer alltså Brad Pitt med som delägare i The Gardener French Riviera Gin. Det väcker vår nyfikenhet, svårt att veta om det är en bra produkt som kändisen är genuint engagerad i eller bara att marknadstrick för att sälja en dålig produkt. När Ginbuttiken.dk tar in den i sortimentet väljer vi att testa den, trots priset.

Vi imponeras direkt. Vacker flaska, känns påkostad och arbetad, full med snygga detaljer. Doften är fantastisk, och gör rätt för sitt namn. Örter, blommor och grönska i stor stil.

Smaken är dock en rejäl besvikelse. Obalanserad, kryddig, mesig och spritig på samma gång! Överväger att hälla ut den och använda flaskan som vas, men det vore antagligen den dyraste vasen jag någonsin köpt.

Så jag beslutar mig för att slå i en skvätt tonic i mitt provglas. Bara neutral tonic, ingen is eller garnish, och då händer det grejer. Det här är gott! Innan jag fortsätter testa mera med GT så ger jag mig på att göra Dry Martini med den. Testar med tre olika vermouths, Dolin, Nolly Prat och Mancino Secco. Dåligt blir det inte, men inte heller särskilt spännande. Trots 42% abv försvinner given smakmässigt. Bäst blir den dock med Mancino 6: 1 med oliv. Gott, men ganska i mild och lite menlös.

Det leder till insikten att det här inte är en cocktail-gin, tillbaka till GT.

Vi testar med Hammars Tonics, Ocean, Original, Elderflower Power, och Pink Grapefruit & Hibiscus.

Pink med en skiva grapefrukt blir en favorit, tätt följd av Original med hallon. Alla tonics vi testar ger gott resultat men vi väljer inte tonic med för mycket karaktär. Det blir en fantastiskt god sommar-GT med den här ginnen, mycket is och färskt garnityr.

För att bekräfta misstankarna om att den här inte är en optimal cocktailgin gör vi ett Negroni- test. Två Negroni, 3- 3-3 med Campari och Antica formula, sedan The Gardener French Riviera Gin i ena glaset och i det andra en vanlig ”big brand London Dry Gin”. Båda blir väldigt bra och i en direkt jämförelse vinner The Gardener knappt, men inte på så sätt att det motiverar att göra Negroni på den nästan dubbelt så dyra ginen.

Om du skiter i förpackning, story­telling och annat men letar efter en prisvärd allround-gin, leta vidare. Den här är inte för dig! Gillar du däremot att plocka fram en snygg flaska, berätta för gästerna om ginen och bakgrunden för att sedan blanda några friska, somriga GT:S, då kan jag rekommendera den här. Finns inte att köpa i Sverige, men ginbutikken.dk skickar till Sverige. 499 DKK för 70cl, omräknat i svenska pengar med dagens kurs blir det hela 749 sek.

Update, vi fick reda på att den faktiskt finns på Systembolaget, listad som Perrin & Fils Gardener Gin och då till 599 sek, länk här.

Text av Jens, foto av Emma.

 

 


Klocktornet Fräkne Torr Gin

Det lilla destilleriet i Bohuslän släppte nyligen sin tredje gin, en mer klassisk Dry Gin än de tidigare två, men med tydliga influenser av Bohuslän. Fräkne Torr är namnet på deras London Dry, den är fullmatad med enbär, och för att den ändå ska få den Bohuslänska identiteten så har de tillsatt en nypa tång och ett uns musselskal innan den destilleras två gånger i deras potstill, vilket gör den väldigt mild, torr och balanserad.

Drajja

Lydén Distillery har i samarbete med Gin Swedens Jens Josefsson tagit fram DRAJJA. DRAJJA är en färdigblandad Dry Martini på flaska, som avnjutes bäst direkt från frysen, i ett kylt glas tillsammans med antingen oliver, syltlökar eller citronzest.

Västerås Gin

Salar och Emmelie driver Västerås Destilleri, och om man gör gin i Västerås så kommer givetvis kravet om att ta fram en gurkgin. Det tog paret tre år innan de gav med sig, men nu kan vi äntligen njuta av en ekologisk Västerås Gin med smak av bl.a. gurka.

Åk till toppen