Recension

The Gardener French Riviera Gin

Vi testar Brad Pitts nya gin, The Gardener French Riviera Gin.

The Gardener French Riviera Gin

Kändis-sprit är inget nytt men vi ser mer och mer av det. Rod Steward släppte nyligen en egen Whiskey, Ryan Reynolds är delägare i Aviation och nu kommer alltså Brad Pitt med som delägare i The Gardener French Riviera Gin. Det väcker vår nyfikenhet, svårt att veta om det är en bra produkt som kändisen är genuint engagerad i eller bara att marknadstrick för att sälja en dålig produkt. När Ginbuttiken.dk tar in den i sortimentet väljer vi att testa den, trots priset.

Vi imponeras direkt. Vacker flaska, känns påkostad och arbetad, full med snygga detaljer. Doften är fantastisk, och gör rätt för sitt namn. Örter, blommor och grönska i stor stil.

Smaken är dock en rejäl besvikelse. Obalanserad, kryddig, mesig och spritig på samma gång! Överväger att hälla ut den och använda flaskan som vas, men det vore antagligen den dyraste vasen jag någonsin köpt.

Så jag beslutar mig för att slå i en skvätt tonic i mitt provglas. Bara neutral tonic, ingen is eller garnish, och då händer det grejer. Det här är gott! Innan jag fortsätter testa mera med GT så ger jag mig på att göra Dry Martini med den. Testar med tre olika vermouths, Dolin, Nolly Prat och Mancino Secco. Dåligt blir det inte, men inte heller särskilt spännande. Trots 42% abv försvinner given smakmässigt. Bäst blir den dock med Mancino 6: 1 med oliv. Gott, men ganska i mild och lite menlös.

Det leder till insikten att det här inte är en cocktail-gin, tillbaka till GT.

Vi testar med Hammars Tonics, Ocean, Original, Elderflower Power, och Pink Grapefruit & Hibiscus.

Pink med en skiva grapefrukt blir en favorit, tätt följd av Original med hallon. Alla tonics vi testar ger gott resultat men vi väljer inte tonic med för mycket karaktär. Det blir en fantastiskt god sommar-GT med den här ginnen, mycket is och färskt garnityr.

För att bekräfta misstankarna om att den här inte är en optimal cocktailgin gör vi ett Negroni- test. Två Negroni, 3- 3-3 med Campari och Antica formula, sedan The Gardener French Riviera Gin i ena glaset och i det andra en vanlig ”big brand London Dry Gin”. Båda blir väldigt bra och i en direkt jämförelse vinner The Gardener knappt, men inte på så sätt att det motiverar att göra Negroni på den nästan dubbelt så dyra ginen.

Om du skiter i förpackning, story­telling och annat men letar efter en prisvärd allround-gin, leta vidare. Den här är inte för dig! Gillar du däremot att plocka fram en snygg flaska, berätta för gästerna om ginen och bakgrunden för att sedan blanda några friska, somriga GT:S, då kan jag rekommendera den här. Finns inte att köpa i Sverige, men ginbutikken.dk skickar till Sverige. 499 DKK för 70cl, omräknat i svenska pengar med dagens kurs blir det hela 749 sek.

Update, vi fick reda på att den faktiskt finns på Systembolaget, listad som Perrin & Fils Gardener Gin och då till 599 sek, länk här.

Text av Jens, foto av Emma.

 

 


Tektor Fresh Hops Gin 2023

På Gotland lyckas Tektor Cigars inte bara producera sina cigarrer, utan också odla sin tobak. Inte så konstigt att de och Gotland Spirits, som gör egen råsprit på lokalt vete, fann varandra i ett samarbete.Tillsammans har de skapat en väldigt annorlunda gin, på 42%, kryddad med b.a. humle och framtagen för att passa till cigarr.

Valkyria Green Gin Navy Strength

Det här är annorlunda, väldigt annorlunda och väldigt bra. Henrik Méróvingian på Valkyria var först i Sverige med att producera Absint och har vunnit internationella priser med sin absint innan han under 2022 bestämde sig för att släppa en gin. Och han gör det med stolthet i sina absint-rötter.

Åk till toppen