Recension

Kyflinge Gin Saltimporten

Kyflinge träffade jag på för första gången på Gin & Tonis Festivalen i Dylta Bruk förra sommaren. Jag fick deras Botanical i ett blindtest jag gjorde med Hammars Tonics, vi testade den och försökte tillsammans med deltagarna hitta den perfekta kombinationen med den. Jag var imponerade över en finstämd och välsmakade gin.

Nu släpper gänget i Malmö sin andra gin, och nu är de inte blygsamma. En Navy strength lockar alltid mig, i det här fallet använder de dessutom salt och inte vilket salt som helst. På danska Læsø, där jag bor, gör man salt på medeltidavis. Man tar upp saltvatten med väldigt högt saltinnehåll, eldar under stora kar för att dunsta bort vattnet och får sedan saltkristaller som torkar och hanteras innan det packas och säljs. Allt manuellt och på gammalt vis. Saltet anses av många som det bästa i världen och stjärnkrogar som Noma använder inget annat salt.

Så självklart är mitt intresse på toppen från start, och jag blir inte besviken när jag får testat den. Kyflinge Gin Botanical är en frisk och citrusdriven gin med bra kropp och florala toner. I saltimporten används samma botanicals men med viss justering av receptet och ett tillägg av salt efter destilleringen. Botanicals som används är apelsin, citron, kaffirlime, tomatkvist, lavendel, svart peppar, muskot, enbär. Efter destilleringen tillsätts saltet och ginnen får vila på tank en stund innan den buteljeras.

Utseendet är helt klart. I doften finns sältan, men också mer florala toner som tomatstjälken tar plats. Även i smaken så kommer mer sälta, enbär, kryddor och grönska tydligare, med citrusen mer tillbakahållen jämfört med deras Botanical. Mycket smak och viss sötma möter upp sältan så det balanseras fint, en väldigt smakrik och kraftfull gin.

Även om den är väldigt god väljer jag den inte primärt till sipping gin, den fungerar bra i GT men i drinkar där sältan får ta plats är den lysande. Som GT väljer jag en neutral tonic och garnerar med någon zest, Kyfflinge själva rekommenderar apelsin med även citron eller grapefrukt passar fint. Vill man kan man såklart spela på sältan och välja något inlagt, som tex oliver.

Men bäst blir den som sagt i drinkar, det här är en av de bästa ginsorterna just nu för Dry Martini! Jag gör det enkelt, 6 delar gin med 1 del vermouth, jag väljer Noilly Prat och garnerar med vad som passar min smak. Det blir perfekt varje gång, så mycket smak och sältan höjer verkligen hela drinken.

Vi blandar också lite andra drinkar där sältan får en bra plats i drinken, först ut blir en Bees Knees med honung från Læsøs bruna bin och färskpressad citronjuice. Igen, sältan tillsammans med sötman och syran från övriga ingredienser ger drinken verkligen en extra nivå.

En ”Salty Dog” gör sig också perfekt här, en del gin, två delar färskpressad grapefruktjuices och med en sältad kant, självklart Læsøsalt på kanten också.

Vi begav oss ut till saltsyderiet som ligger ca 10 minuter hemifrån oss med bil. En perfekt miljö för att blanda drinkar och fotografera i. Personalen på Saltsyderiet blev väldigt intresserade och vi fick en trevlig stund tillsammans med dem.

Malmöbaserade Kyflinge är absolut några jag kommer hålla koll på framåt. Fantastiskt fina produkter redan och just den här är något nytt och spännande på marknaden. Jag rekommenderar den absolut och föreslår att den används flitigt till Dry Martinis och andra drinkar och cocktails gärna där sältan kan få vara med och spela.

Systembolagets artikelnummer 38576: 500ml, 57%, 415kr. Den kommer också att säljas på Saltsyderiet på Læsø.


Tektor Fresh Hops Gin 2023

På Gotland lyckas Tektor Cigars inte bara producera sina cigarrer, utan också odla sin tobak. Inte så konstigt att de och Gotland Spirits, som gör egen råsprit på lokalt vete, fann varandra i ett samarbete.Tillsammans har de skapat en väldigt annorlunda gin, på 42%, kryddad med b.a. humle och framtagen för att passa till cigarr.

Valkyria Green Gin Navy Strength

Det här är annorlunda, väldigt annorlunda och väldigt bra. Henrik Méróvingian på Valkyria var först i Sverige med att producera Absint och har vunnit internationella priser med sin absint innan han under 2022 bestämde sig för att släppa en gin. Och han gör det med stolthet i sina absint-rötter.

Åk till toppen