Recension

Hernö Spritakademien ’24 Dry Gin

Nu släpper Hernö, i samarbete med Spritakademin, en fatlagrad gin i limiterad upplaga, och vi har haft möjlighet att prova den inför släppet.

Hernö Spritakademien ’24 Dry Gin

Spritakademin arbetar sedan 2012 för bevarande av svensk spritkultur och består av 14 ledamöter, som var och en representerar svensk dryckeskultur. Tillsammans med Hernö släpper de nu sin produkt för 2024, en dubbelt fatlagrad Dry Gin. Basen är Hernö Dry Gin, här fatlagrad först på amerikanskt bourbonfat och sedan på isciderfat och tappad på 42,3%.

Färgen är ljust gul, en mild effekt av fatlagringen.

Doften är fantastisk, de sedvanliga Hernö-tonerna med dominans av enbär kommer först och kompletteras sedan av toner från faten. Betydlig mer fatkaraktär än vad som förväntats baserat på utseendet.  

Fatkaraktären är mer tydligt i smak än doft, men enbär, citrus, vanilj och inte minst peppar som kommer strax efter. Lång behaglig eftersmak där toner av cidern tar plats.

En fantastisk gin som vi inte kommer späda ut med tonic. Njut den rumstempererad neat, eller i en cocktail.

Vi testar ginen i en Martini, 6:1 med Mancino Secco och garnerar med syltlök. En sorts "Smokey Gibson Martini" Här kommer fatlagringen och toner från cidern fram, det blir en otroligt balanserad, mjuk och smakrik Martini med toner av fatlagring.

På Hernö Gin Bar tog man fram några cocktails, varianter av Old fashion, en Spritz och en Martini, baserade på ginen.

En riktigt spännande gin, både med avsändaren Spritakademin, och smakmässigt. Härlig kombination av fatlagring som sätter sin prägel på ginen, utan att dominera. Den tydliga karaktären från Hernös gin-DNA dominerar och resultatet är en vacker, mjuk och väldigt god gin.

Släpps den 5/2 på Systembolaget,limiterad upplaga om 1 200 flaskor,500ml, 42,3%, 848kr, https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/herno-8564002/

Text av Jens, Foto av Emma. Flaskan är sponsrad av Hernö.



Klocktornet Fräkne Torr Gin

Det lilla destilleriet i Bohuslän släppte nyligen sin tredje gin, en mer klassisk Dry Gin än de tidigare två, men med tydliga influenser av Bohuslän. Fräkne Torr är namnet på deras London Dry, den är fullmatad med enbär, och för att den ändå ska få den Bohuslänska identiteten så har de tillsatt en nypa tång och ett uns musselskal innan den destilleras två gånger i deras potstill, vilket gör den väldigt mild, torr och balanserad.

Drajja

Lydén Distillery har i samarbete med Gin Swedens Jens Josefsson tagit fram DRAJJA. DRAJJA är en färdigblandad Dry Martini på flaska, som avnjutes bäst direkt från frysen, i ett kylt glas tillsammans med antingen oliver, syltlökar eller citronzest.

Västerås Gin

Salar och Emmelie driver Västerås Destilleri, och om man gör gin i Västerås så kommer givetvis kravet om att ta fram en gurkgin. Det tog paret tre år innan de gav med sig, men nu kan vi äntligen njuta av en ekologisk Västerås Gin med smak av bl.a. gurka.

Åk till toppen