Recension

Hernö Spritakademien ’24 Dry Gin

Nu släpper Hernö, i samarbete med Spritakademin, en fatlagrad gin i limiterad upplaga, och vi har haft möjlighet att prova den inför släppet.

Hernö Spritakademien ’24 Dry Gin

Spritakademin arbetar sedan 2012 för bevarande av svensk spritkultur och består av 14 ledamöter, som var och en representerar svensk dryckeskultur. Tillsammans med Hernö släpper de nu sin produkt för 2024, en dubbelt fatlagrad Dry Gin. Basen är Hernö Dry Gin, här fatlagrad först på amerikanskt bourbonfat och sedan på isciderfat och tappad på 42,3%.

Färgen är ljust gul, en mild effekt av fatlagringen.

Doften är fantastisk, de sedvanliga Hernö-tonerna med dominans av enbär kommer först och kompletteras sedan av toner från faten. Betydlig mer fatkaraktär än vad som förväntats baserat på utseendet.  

Fatkaraktären är mer tydligt i smak än doft, men enbär, citrus, vanilj och inte minst peppar som kommer strax efter. Lång behaglig eftersmak där toner av cidern tar plats.

En fantastisk gin som vi inte kommer späda ut med tonic. Njut den rumstempererad neat, eller i en cocktail.

Vi testar ginen i en Martini, 6:1 med Mancino Secco och garnerar med syltlök. En sorts "Smokey Gibson Martini" Här kommer fatlagringen och toner från cidern fram, det blir en otroligt balanserad, mjuk och smakrik Martini med toner av fatlagring.

På Hernö Gin Bar tog man fram några cocktails, varianter av Old fashion, en Spritz och en Martini, baserade på ginen.

En riktigt spännande gin, både med avsändaren Spritakademin, och smakmässigt. Härlig kombination av fatlagring som sätter sin prägel på ginen, utan att dominera. Den tydliga karaktären från Hernös gin-DNA dominerar och resultatet är en vacker, mjuk och väldigt god gin.

Släpps den 5/2 på Systembolaget,limiterad upplaga om 1 200 flaskor,500ml, 42,3%, 848kr, https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/herno-8564002/

Text av Jens, Foto av Emma. Flaskan är sponsrad av Hernö.Copenhagen Gin Fest 2024

Copenhagen Gin Fest har i många år varit årets stora event för oss. I år var första gången i ny lokal, men också sista gången ginfesten arrangeras i nuvarande format.

Revsunds Distillery Mylta Gin Cask Edition 2023

Nu släpps den nya årgången av Revsunds Mylta Cask i en begränsad upplaga om endast 420 flaskor. Smaksatt med hjortron och kardemumma, fatlagrad i 20 veckor på Sherry-fat och tappad på hela 48%. Vi har haft möjlighet att prova en flaska inför släppet och vi är riktigt imponerade.

Åk till toppen