Recension

Hernö Botanical Flavoured Gin

Nyligen släppte Hernö sin första nya gin, bortsett från limiterade släpp, sedan Pink BTL Gin som kom 2020. Den här är, precis som föregångaren, ett statement mot saker som Hernö ogillar i utveckling inom gin-industrin, i det här fallet buzz words. Hernö Botanical Flavoured Gin är en ”no buzzword gin” vilket de menar är en avskalad gin med endast två botanicals och inget extra snack. Självklart är enbär av dem, och den andra är korianderfrö.

Det är inte ovanligt att det uppstår missförstånd när man pratar om koriander i gin. Många, inklusive jag själv, ogillar skarpt smaken av korianderblad. Ni vet de där gröna bladen som gör att allt smakar tvål och som ofta hamnar i sallader, wokar och orientalisk mat. Korianderfrö är väldigt annorlunda, och den näst mest använda kryddan i gin. Det finns de som hävdar att man kan göra något som smakar som gin utan enbär, men inte utan korianderfrö.

Att göra gin med få botanicals är väldigt svårt. Jag har provat ett fåtal med en till tre botanicals och det är oftast svårt att få balans och en tydlig ginsmak. Det är spännande med olika botanicals, de har inte enbart en smak. En krydda kan smaka olika saker och ge olika associationer på samma gång.

Det får vi bevis på i den här ginen, på 47% alkoholhalt och endast med två botanicals så leverera den en massa doft och smak.

Doften är fräsch och frisk, jag känner grönska och enbär, följt av peppar och lakritstoner.

Smaken är stark och kraftfull, men balanserad och upplevs inte som spritig. Citrus, peppar, koriander och mycket enbär känns igen. Den har en lång och behaglig eftersmak.

Testar den som GT och tänker traditionellt, enkelt och avskalat. Men efter att ha testat den med en radda olika tonics så är det tydligt, det här är en fantastisk GT-gin. Alkoholhalten, den balanserade smaken och att den är så pass avskalad gör att den fungerar med alla tonics vi testar. Och även om en no buzz-gin kanske inte är avsedd att serveras med en smaksatt ”buzz-ig” tonic så blir det galet gott. Ett par av mina favoriter här är Hammars Pink och Hammars Ocean, men för min rekommenderade servering så väljer jag ändå en mer klassisk variant och går på Hammars Original och skippar garnish.

Men helt klart vill jag ha den här ginen i en Dry Martini. Som oftast med Hernös gin så väljer jag vermouthen Mancino Secco och jag tar 6 cl gin med 1 cl vermouth. Rör den tills den blir iskall men inte för vattning.

Det blir en otrolig Dry Martini! Så stark och smakrik, igen väldigt balanserat och med associationer mot barrskog. Enbär, peppar och grönska från ginen med florala toner från vermouthen i total harmoni. Snustorr.

Jag garnerar oftast mina drajjor med citronzest men här blir det en oliv eller en syltlök för att behålla den krispiga torrheten.

Ett mästerverk! Så mycket smak och så balanserat att man inte kan tro att den endast är gjord med två olika botanicals, vilket är ett stort bevis på destillatörernas kompetens. Hatten av!

Finns att beställa på Systembolaget, https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/herno-5887702/

Text av Jens, Foto av Emma. Flaskan är sponsrad an Hernö och tonic av Hammars Bryggeri. Hendrick's Grand Cabaret

Nu släpps äntligen den senaste utgåvan i Hendrick´s limiterade serie ” Cabinet of Curiosities”. Hendrick´s släpper, sedan 2017, en limiterad utgåva som produceras under en kort period och därefter ersätts av en efterföljare.

En Öl & Whiskymässa

På En Öl & Whiskymässa i Göteborg körde vi speedtasting av tre olika gin som matchades med tonic och garnityr. Vi hade med oss tre väldigt nya gin på den svenska marknaden, Klocktornet Fräkne Dry Gin, Celtic Whisper Gin och Hendrick´s Grand Cabaret Gin. Vi använde oss av tre olika tonics, alla från Hammars Bryggeri.

Tektor Fresh Hops Gin 2023

På Gotland lyckas Tektor Cigars inte bara producera sina cigarrer, utan också odla sin tobak. Inte så konstigt att de och Gotland Spirits, som gör egen råsprit på lokalt vete, fann varandra i ett samarbete.Tillsammans har de skapat en väldigt annorlunda gin, på 42%, kryddad med b.a. humle och framtagen för att passa till cigarr.

Åk till toppen