Lydéns Akvavit
Emil och Roger på Lydéns Distillery kokar fantastisk gin med klassiska toner, och deras akvavit håller samma höga kvalitet och drar år det klassiska hållet. En favorit året om som passar utmärkt till sill och annat gott på julbordet.
Det lackar mot jul och inköpslistan till Systembolaget behöver färdigställas. Självklart dricker vi gin i jul, en Elaka Tomten med gin och must, vanliga GTs och kanske någon varmt GT och så klart några kalla Martinis. Vi skippar gärna överprisad glögg och tar hellre en riktigt god Negroni, varm eller kall och kanske med lite julkryddor i. Men självklart behövs snapsen till julmaten och vi listar, utan inbördes rangordning, våra favoriter. Som vanligt väljer vi från svenska producenter som gör hantverkssprit av god kvalitet.
Emil och Roger på Lydéns Distillery kokar fantastisk gin med klassiska toner, och deras akvavit håller samma höga kvalitet och drar år det klassiska hållet. En favorit året om som passar utmärkt till sill och annat gott på julbordet.
En riktig höjdare med mängder av frisk och fräsch doft och smak av dill och annat gott. En given höjdare till sommarens smaker men passar bra till julbordet också, vi väljer den gärna till fisken.
Skillnaden mellan akvavit och gin är kryddningen, där ginen ska vara enbärsdriven är det kryddor som dill och kummin som gäller för akvaviten. Gänget på Stockholms Bränneri gör en kombo, de kryddar sin dillsmakande akvavit med enbär också. Vi skulle kunna kalla det för en akvavit-kryddad gin. Passar utmärkt till gravad lax.
I Åkersberga destillerar Adam och Sebastian normalt sett gin, men tillsammans med Jan Friberg har de skapat en klassisk akvavit med mycket kryddor och smak. Passar perfekt till de mer kraftiga smakerna på julbordet, som revbensspjäll, korv och annat kött.
Kosta Destilleri har hittills fokuserat på gin men släpper nu en Julsnapps kryddad med kummin, anis, pomerans och enbär. Mycket citrus och en hel del kryddor med en rejäl aniskick på slutet gör att den passar utmärkt till kryddig och fet mat på julbordet.
Vi känner väl igen Klocktornet för deras fantastiska gin, men de producerar faktiskt mer supar och snapsar än gin. Varje år tar de fram en speciell sillsup och årets upplaga är kryddad med timjan och tranbär, perfekt till all sorts sill.
Vodka är, åtminstone enligt oss, världens mest meningslösa spritsort. Bokstavligt talat gin utan kryddor, och ju mindre smak desto bättre säger kännarna. Men här kommer ett genidrag från Gotland, de har tagit fram en mjuk och len vodka som destilleras i deras vanliga panna, vilket ger spår av ginsmak. Lätt kyld så smakar den ljuvligt och väljer man mindre traditionell julmat som ostron och rysk kaviar så är den här given, men också till feta fiskar och ål på det mer traditionella julbordet.
En akvavit som går i sann ND-anda. Master Distiller Dennis Bejedal kombinerar gärna lokala smaker med fjärran kryddor, det vet vi sedan länge i hans gin. Den här akvaviten är kryddad med kummin och dill som det ska vara, men också med tillägg av batakpeppar från Sumatra. Mild och god med härlig kryddighet som passar till det mesta på julbordet.
Besk är ingen stor favorit egentligen, men till julbordet måste vi ändå ha en. Och det är ju bra för magen. På den lilla ön Ven mellan Sverige och Danmark skapas magiska drycker, ofta med lokala ingredienser. Möllers Besk är inget undantag, kryddad med Strandmalört som plockas på Ven och i Ystad. Passar bra till julskinkan.
Japp, du läste rätt, en lågalkoholig hallonsnaps. Inget för den traditionelle men för dig som tycker att snaps är spritigt och otäckt kommer här en söt, lite alkoholsvagare snaps med smak av hallon och vanilj. Inte given att kombinera med julmat men passar utmärkt till dessertbordet eller om man bara vill vara med och skåla och inte gillar vanlig snaps.
Ytterligare en favorit från Emil och Roger. Den här har vi smakat tidigare, när Emil gjorde den för hemmabruk. Det är ett gammalt familjerecept och påminner om hur många hem i Danmark kryddar sin egen snaps inför julen. Med smak av kanel, apelsin, nejlika, kardemumma och tranbär har vi en snaps som både fungerar som drinkingrediens, men som framför allt passar till hela julbordet.
Spirits of Hven har ett stort sortiment av olika destillat, bland annat fyra oliks sorters gin. Deras första, Organic Distilled Gin är en utmärkt gin som inte minst passar bra i Gin & Tonic, sedan har vi deras Sloe Gin som vi tidigare har recenserat, Stella Nova, en makalös fatlgrad gin med upp till 10 års fatlagring och så den som vi nu ska titta närmare på, deras Navy Strength Organic Distilled Gin.
Svenska Dyckesmässor har nu lagt årets sista mässa bakom sig efter ett fullspäckat år. Gin Sweden har varit med på flera av deras mässor och kört provningar och tastings med lite olika inriktning, men med den gemensamma nämnaren GIN såklart.
Vi dricker för lite Sloe Gin i Sverige, och det ska vi ändra på nu! Sloe gin är fantastiskt gott, och en gammal brittisk tradition. På ön Ven, som ligger i Öresund mellan Danmark och Sverige hittar vi Spirit of Hven, eller Hven destilleri. De är en av andast två svenska destillerier som gör Sloe Gin, och den har vi smakat och blandat.