Hur man blandar en perfekt

Gin och tonic

Gin och tonic, “GT:n”, är troligtvis den mest kända drinken av alla. I Sverige, precis som i de flesta länder, konsumeras huvuddelen av all gin i just Gin och tonic, trots en uppsjö av andra populära gin-baserade drinkar.

En GT kan skapas på många olika sätt när det gäller val av glas, is, ingredienser och garnityr, men låt oss presentera en grundguide till hur man blandar en perfekt, i vårt tycke, Gin och tonic.

 

PASSANDE GLAS

En GT-kupa eller Copa ger mer utrymme för aromer och rymmer mycket medans traditionella highballglas passar bra till en mer klassisk GT och håller kolsyran på plats längre. Kyl glaset först.

MYCKET IS

Använd bra is. Och mycket.

BRA GIN, 5 CL

Välj en bra gin, snåla inte på kvaliteten. De flesta stilar passar, men det finns sorter med udda karaktär, ekfatslagrade eller Sloe Gin som generellt sett inte gör sig bäst i GT. Vi rekommenderar självklart någon av de många fantastiska svenska ginsorterna. Använd 5 cl.

BRA TONIC SOM PASSAR GINEN, 10-20 CL

Toppa med en bra tonic som matchar din gin. Även här ska man tänka på att välja någon med kvalitet - det är ju trots allt den större delen av det du har i glaset. Normalt sett använder man 10-20 cl tonic och ett starkt tips är att förvara tonicen i kylskåpet innan. Varm tonic tappar kolsyran rejält mycket mer när du häller upp. Häll i försiktigt så att minimalt med kolsyra försvinner. Även här rekommenderar vi självklart någon av våra fina svenska tonics.

GARNERING

Välj garnityr som lyfter eller kompletterar ginen.

RÖR FÖRSIKTIGT

Rör om försiktigt för att blanda och kyla ingredienserna, men inte för mycket så att kolsyran försvinner.

NJUT!

En välgjord GT är en njutning. Låt den gärna vila någon minut så att den blir riktigt kall, och drick långsamt, men innan isen smälter och man får en blaskig drink.


Hernö Botanical Flavoured Gin

Nyligen släppte Hernö sin första nya gin, bortsett från limiterade släpp, sedan Pink BTL Gin som kom 2020. Den här är, precis som föregångaren, ett statement mot saker som Hernö ogillar i utveckling inom gin-industrin, i det här fallet buzz words. Hernö Botanical Flavoured Gin är en ”no buzzword gin” vilket de menar är en avskalad gin med endast två botanicals och inget extra snack. Självklart är enbär av dem, och den andra är korianderfrö.

Drinkmässan i Göteborg

Närmare 7 000 besökare kom till mässan, smakade drinkar besökte utställarna, gick på provningar och föreläsningar.

Åk till toppen