Hur man blandar en perfekt

Dry Martini

Drinken har överlevt många trender och förändringar. Under decennier har den blivit ännu torrare (mindre vermouth), bittern har försvunnit (för att numera vara på väg tillbaka), och tidvis har drinken rentav gjorts på vodka. Oavsett trender så finns den fortfarande kvar och är fortfarande en av de viktigaste cocktails som finns.

Det är enkelt att göra en bra Martini, men det är lätt misslyckas. Detaljerna är viktiga, här presenterar vi hur vi tycker att man gör en perfekt Dry Martini.

Hur man blandar en perfekt Dry Martini

Det är viktigt att all utrustning och inte minst glasen är kalla. Förvara dem helst i frysen minst en kvart innan. Använd bra is i stora bitar som inte har börjat smälta.

BRA GIN, 5-6 CL

Använd en bra gin. Normalt sett använder man gärna gin i klassisk London Dry-stil som Beefeater eller Tanqueray, men välj hellre en lite mer påkostad gin med mer karaktär och helst från någon av våra fantastiska svenska producenter.

TORR VERMOUTH, 1 CL

Det blir ingen Dry Martini utan vermouth. Hur mycket man använder är en smaksak och bör påverkas av vilken gin och vilken vermouth man använder. Det finns idag en uppsjö av vermouths och att matcha rätt gin med rätt vermouth är lika viktigt som att matcha rätt tonic till rätt gin.

BITTER, 2 DASH

I klassiska recept användes i princip alltid bitter. Under en tidsperiod försvann de nästan helt men börjar nu bli populära igen. Det är valfritt men ska man ha det rekommenderas en apelsinbitter av ett bra märke, och i regel två ”stänk”.

RÖR!

Glöm allt vad James Bond har sagt! En Dry Martini, eller andra klara drinkar, ska inte skakas. Rör tills den blir riktigt kall men inte för vattnig, ca 20 sekunder bör vara lagom.

SERVERA OCH GARNERA

Häll upp i ett väl kylt Dry Martini-glas och garnera. Oliver ska alltid vara ojämnt antal, aldrig mer än tre. Välj gröna oliver av hög kvalitet med eller utan kärna, men undvik pimento eller andra fyllningar som kan påverka smaken på drinken.Om du väljer citronskal så skall endast det gula skinnet användas. Det vita innerskalet ger en bitter oangenäm smak. Att använda en tandpetare eller drinkpinne till din garnering är vettigt, det ger dig möjligheten att ta bort garneringen utan att behöva sticka ner fingrarna i drinken.

NJUT!

Se till att du har en bra atmosfär, ett trevligt sällskap, skön musik och bara njut av din drink.


Hendrick's Grand Cabaret

Nu släpps äntligen den senaste utgåvan i Hendrick´s limiterade serie ” Cabinet of Curiosities”. Hendrick´s släpper, sedan 2017, en limiterad utgåva som produceras under en kort period och därefter ersätts av en efterföljare.

En Öl & Whiskymässa

På En Öl & Whiskymässa i Göteborg körde vi speedtasting av tre olika gin som matchades med tonic och garnityr. Vi hade med oss tre väldigt nya gin på den svenska marknaden, Klocktornet Fräkne Dry Gin, Celtic Whisper Gin och Hendrick´s Grand Cabaret Gin. Vi använde oss av tre olika tonics, alla från Hammars Bryggeri.

Tektor Fresh Hops Gin 2023

På Gotland lyckas Tektor Cigars inte bara producera sina cigarrer, utan också odla sin tobak. Inte så konstigt att de och Gotland Spirits, som gör egen råsprit på lokalt vete, fann varandra i ett samarbete.Tillsammans har de skapat en väldigt annorlunda gin, på 42%, kryddad med b.a. humle och framtagen för att passa till cigarr.

Åk till toppen