Hur man blandar en perfekt

Dry Martini

Drinken har överlevt många trender och förändringar. Under decennier har den blivit ännu torrare (mindre vermouth), bittern har försvunnit (för att numera vara på väg tillbaka), och tidvis har drinken rentav gjorts på vodka. Oavsett trender så finns den fortfarande kvar och är fortfarande en av de viktigaste cocktails som finns.

Det är enkelt att göra en bra Martini, men det är lätt misslyckas. Detaljerna är viktiga, här presenterar vi hur vi tycker att man gör en perfekt Dry Martini.

Hur man blandar en perfekt Dry Martini

Det är viktigt att all utrustning och inte minst glasen är kalla. Förvara dem helst i frysen minst en kvart innan. Använd bra is i stora bitar som inte har börjat smälta.

BRA GIN, 5-6 CL

Använd en bra gin. Normalt sett använder man gärna gin i klassisk London Dry-stil som Beefeater eller Tanqueray, men välj hellre en lite mer påkostad gin med mer karaktär och helst från någon av våra fantastiska svenska producenter.

TORR VERMOUTH, 1 CL

Det blir ingen Dry Martini utan vermouth. Hur mycket man använder är en smaksak och bör påverkas av vilken gin och vilken vermouth man använder. Det finns idag en uppsjö av vermouths och att matcha rätt gin med rätt vermouth är lika viktigt som att matcha rätt tonic till rätt gin.

BITTER, 2 DASH

I klassiska recept användes i princip alltid bitter. Under en tidsperiod försvann de nästan helt men börjar nu bli populära igen. Det är valfritt men ska man ha det rekommenderas en apelsinbitter av ett bra märke, och i regel två ”stänk”.

RÖR!

Glöm allt vad James Bond har sagt! En Dry Martini, eller andra klara drinkar, ska inte skakas. Rör tills den blir riktigt kall men inte för vattnig, ca 20 sekunder bör vara lagom.

SERVERA OCH GARNERA

Häll upp i ett väl kylt Dry Martini-glas och garnera. Oliver ska alltid vara ojämnt antal, aldrig mer än tre. Välj gröna oliver av hög kvalitet med eller utan kärna, men undvik pimento eller andra fyllningar som kan påverka smaken på drinken.Om du väljer citronskal så skall endast det gula skinnet användas. Det vita innerskalet ger en bitter oangenäm smak. Att använda en tandpetare eller drinkpinne till din garnering är vettigt, det ger dig möjligheten att ta bort garneringen utan att behöva sticka ner fingrarna i drinken.

NJUT!

Se till att du har en bra atmosfär, ett trevligt sällskap, skön musik och bara njut av din drink.


Swallows & Spirits Ginnamon

Det här är den tredje produkten från Swallows & Spirits, en gin med otroligt mycket kanelsmak, kallad Ginnamon.

Öl & Spritmässan i Stockholm

På Öl & Spritmässan i Stockholm den 6 och 7 oktober genomförde vi två utsålda GT-provningar på temat svensk GT. Vi provade fem väldigt olika ginsorter som representerade varsin gintyp, kombinerade dem med tonic från Hammars Bryggeri och utvalt garnityr.

MIC DROP ”APPLE" Ultra Premium Dry Gin

Mic Drop lanserade sin första produkt Classic hösten 2021 och har därefter släppt ett par limiterade utgåvor och sedan byggt på serien. En gin som startade som en limiterade kallades för Winter och vi gav oss ut i naturen en krispig vinterdag för att testa den ordentligt.

Åk till toppen